Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivan Juretić: arhitekt čija djela oduševljavaju brojne hrvatske planinare

02.04.2022.

12:14

Autor: Radio Rijeka

"Izvaljeno jaje u gnijezdu"

"Izvaljeno jaje u gnijezdu"

Foto: Ivan Juretić / -

"Izvaljeno jaje u gnijezdu" novi je projekt osebujnog arhitekta Ivana Juretića koji je u proteklih nekoliko godina privukao pozornost javnosti, posebno one planinarske izgradnjom i obnovom planinarskih skloništa Šugarska Duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama.

Ivan Juretić u studiju Radio Rijeke

Ivan Juretić u studiju Radio Rijeke

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Ovom Grobničaninu najnoviji je projekt smješten u Park prirode Učka, a predstavljanje projekta počet će danas, 2. travnja u 16 sati u Centru za posjetitelje na Poklonu na koje ste svi, naravno, pozvani poručio je Juretić danas gostujući u emisiji Kaf'e kod naše Neve Funčić.


Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu te za dvostruku funkciju ovog planinskog objekta. Uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice.

U Parku prirode Učka zabilježeno je više od 170 vrsta ptica, projekt je i razvijen na toj osnovi.

Ivan Juretić

Današnje događanje u sklopu kog će biti predstavljen projekt obuhvatit će prezentaciju projekta od strane samog Ivana Juretića, potom kratko ornitološko predavanje naziva "Iz ptičje perspektive" koje će održati ornitologinja Iva Šoštarić iz udruge BIOM te predstavljanje partnera i podupiratelja projekta, kao i plesni nastup Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, pod vodstvom koreografkinje Kate Foley.


Više o projektu, planinarskim skloništima i zanimljivome Ivanu saznajte ovdje:

emisija Kaf'e

.

.

Foto: - / Hiking Croatia

.

.

Foto: - / Hiking Croatia

predivan interijer

predivan interijer

Foto: - / Cropix

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kaf'e

Kavica subotom ujutro, i to uvijek u društvu nekog aktualnog i zanimljivoga gosta, točno u 11 sati. Kafe (naglasak na zadnjem slogu, naravno!) naizmjenično kuhaju (iz automata) voditelji i novinari Radio Rijeke.

Poslušajte u Slušaonici