Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:03 / 06.04.2022.

Autor: Jasminka Sušanj

Iz primorske kuharice: Albertova torta

Torta uopće ne mora biti kompliciran kolač

Torta uopće ne mora biti kompliciran kolač

Foto: - / Pixabay

Do trenutka kada odlučujete kako će biti dekorirana, torta uopće ne mora biti težak i zahtijevan kulinarski zadatak. Jedan takav recept predstavila je naša slastičarka Jasminka Sušanj.

ALBERTOVA TORTA


Sastojci:


Za tijesto: 120 g putra, 130 g šećera, 150 g tamne čokolade, malo soli, 225 g fino mljevenih badema, 4 jaja;

Za glazuru: 60 g putra, 100 g tamne čokolade, 1 žlica ulja.


Postupak:


Manji okrugli kalup obucite u masni papir sve do vrha, a pećnicu zagrijte na 180°C.


Otopite čokoladu na laganoj vatri. Mikserom pjenasto istucite putar i šećer. Sad im dodajte otopljenu čokoladu, bademe i žutanjke pa sve dobro promiješajte. U drugoj zdjeli istucite snijeg od bjelanjaka i soli pa ga lagano dodajte u smjesu. Sad sve izlijte u kalup, poravnajte i pecite oko 50 minuta na 180°C.


Pečen kolač najprije malo ohladite u kalupu, a potom ga izvadite, odstranite masni papir i ostavite ga na rešetki da se do kraja ohladi.


Za glazuru u tavicu stavite putar, čokoladu i ulje i lagano zagrijavajte neprestano mješajući da se otopi. Ispod rešetke s tortom stavite komad masnog papira pa polako tortu prelijte glazurom. Ostavite oko sat vremena da se stegne.


Ovoj torti dekoracija nije potrebna, ali ako želite, možete je posuti listićima badema ili pošarati otopljenom bijelom čokoladom.


Uživajte!

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici