Poslije jagoda - trešnje. Fine i slasne, sljubljene s dobrom čokoladom, dat će slasticu zbog koje će vas voljeti svi s kojima ćete je podijeliti, vjeruje naša slastičarka Jasminka Sušanj.
01.06.2022.
13:16
Autor: Jasminka Sušanj
Poslije jagoda - trešnje. Fine i slasne, sljubljene s dobrom čokoladom, dat će slasticu zbog koje će vas voljeti svi s kojima ćete je podijeliti, vjeruje naša slastičarka Jasminka Sušanj.
Sastojci:
Za tijesto: 120 g putra, 120 g šećera, tri jaja, malo soli, 175 g otopljene čokolade, 2 žličice trešnjevače, 150 g brašna, pola praška za pecivo, žličica cimeta, pola žličice mljevenog klinčića.
Za nadjev: 350 g svježih, očišćenih trešanja; 40 g šećera; 2 žličice trešnjevače.
Za dekoraciju: 3 žlice marmelade od trešanja, žličica limunovog soka, 120 g tamne čokolade, 50 g putra, 4 žlice slatkog vrhnja.
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup za tortu obucite u masni papir.
Kremasto pomiješajte putar, šećer i malo soli. Ulupajte u smjesu jaja pa dodajte otopljenu čokoladu i trešnjevaču. Brašno prosijte s praškom za pecivo i začinima pa umješajte u tijesto. Izlijte u kalup i pecite na 160°C oko sat vremena. Pečeni biskvit malo prohladite u kalupu pa premjestite na žičanu rešetku da se potpuno ohladi.
Za nadjev zakuhajte trešnje, šećer i trešnjevaču pa neka se krčkaju dok sok ne postane sirupast. Potpuno ohladite.
Biskvit poprečno prerežite. Izrežite 1 cm dubok krug na donjem dijelu ostavljajući 1 cm ruba. Usitnite izdubeno i umješajte u trešnje pa time nadjenite kolač i preklopite. Propasirajte marmeladu pa pomješajte s limunovim sokom i time premažite tortu.
Ostavite da se malo stegne, otopite čokoladu s putrom i vrhnjem pa tom glazurom bogato prelijte tortu. Ohladite i poslužite.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora