Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: čokoladna torta s trešnjama

01.06.2022.

13:16

Autor: Jasminka Sušanj

Nekoliko trešanja, malo čokolade i puno ljubavi

Nekoliko trešanja, malo čokolade i puno ljubavi

Foto: analogicus / Pixabay

Poslije jagoda - trešnje. Fine i slasne, sljubljene s dobrom čokoladom, dat će slasticu zbog koje će vas voljeti svi s kojima ćete je podijeliti, vjeruje naša slastičarka Jasminka Sušanj. 

Sastojci:

Za tijesto: 120 g putra, 120 g šećera, tri jaja, malo soli, 175 g otopljene čokolade, 2 žličice trešnjevače, 150 g brašna, pola praška za pecivo, žličica cimeta, pola žličice mljevenog klinčića.

Za nadjev: 350 g svježih, očišćenih trešanja; 40 g šećera; 2 žličice trešnjevače.

Za dekoraciju: 3 žlice marmelade od trešanja, žličica limunovog soka, 120 g tamne čokolade, 50 g putra, 4 žlice slatkog vrhnja.


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup za tortu obucite u masni papir.


Kremasto pomiješajte putar, šećer i malo soli. Ulupajte u smjesu jaja pa dodajte otopljenu čokoladu i trešnjevaču. Brašno prosijte s praškom za pecivo i začinima pa umješajte u tijesto. Izlijte u kalup i pecite na 160°C oko sat vremena. Pečeni biskvit malo prohladite u kalupu pa premjestite na žičanu rešetku da se potpuno ohladi.


Za nadjev zakuhajte trešnje, šećer i trešnjevaču pa neka se krčkaju dok sok ne postane sirupast. Potpuno ohladite.


Biskvit poprečno prerežite. Izrežite 1 cm dubok krug na donjem dijelu ostavljajući 1 cm ruba. Usitnite izdubeno i umješajte u trešnje pa time nadjenite kolač i preklopite. Propasirajte marmeladu pa pomješajte s limunovim sokom i time premažite tortu. 


Ostavite da se malo stegne, otopite čokoladu s putrom i vrhnjem pa tom glazurom bogato prelijte tortu. Ohladite i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici