Kakvi euri, kakve kune, trenutak je za čokoladu! Naša slastičarka Jasminka Sušanj predlaže da se potrudite oko čokoladnog izvora. Nek vas ideja ne zaplaši, krema je krajnje jednostavna.
11.01.2023.
12:13
Autor: Jasminka Sušanj
Kakvi euri, kakve kune, trenutak je za čokoladu! Naša slastičarka Jasminka Sušanj predlaže da se potrudite oko čokoladnog izvora. Nek vas ideja ne zaplaši, krema je krajnje jednostavna.
Sastojci:
za biskvit: pet jaja, malo soli, jedan vanilin šećer, 150 g šećera, 300 ml mlijeka, 100 ml ulja, 300 g brašna;
za kremu: 0,5 l skatkog vrhnja, 200 g tamne čokolade.
Postupak:
Pravokutni kalup viših rubova obucite u masni papir, a pećnicu zagrijte na 180°C.
U dvije zdjele odvojite bjelanjke i žutanjke. Bjelanjke malo posolite i od njih istucite čvrsti snijeg. U žutanjke stavite šećer i vanilin i tucite mikserom dok ne narastu i posvjetle. Zatim ulijte ulje i mlijeko i još tucite. Na kraju uspite brašno i mikserom sjedinite u glatku smjesu bez grudica.
Špatulom polako u smjesu žutanjaka umješajte snijeg od bjelanjaka.
Izlijte u pripremljeni kalup i pecite na 180°C oko pola sata. Pečeno ohladite oko 10 min.
Drškom kuharče u kolaču napravite rupice na oko četiri centimetra udaljenosti.
Za kremu zagrijte vrhnje do vrenja. Prelijte ga preko čokolade nalomljene na manje komadiće i mješajte dok se ne otopi. Još vruće prelijte preko biskvita. Najprije napunite rupice, a ostatak razlijte po vrhu i zagladite.
Kolač preko noći ohladite u frižideru i poslužite.
Uživajte!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora