Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: čokoladni izvor

11.01.2023.

12:13

Autor: Jasminka Sušanj

Puuuuuno čokolade

Puuuuuno čokolade

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kakvi euri, kakve kune, trenutak je za čokoladu! Naša slastičarka Jasminka Sušanj predlaže da se potrudite oko čokoladnog izvora. Nek vas ideja ne zaplaši, krema je krajnje jednostavna. 

Sastojci:


za biskvit: pet jaja, malo soli, jedan vanilin šećer, 150 g šećera, 300 ml mlijeka, 100 ml ulja, 300 g brašna; 


za kremu: 0,5 l skatkog vrhnja, 200 g tamne čokolade.


Postupak:


Pravokutni kalup viših rubova obucite u masni papir, a pećnicu zagrijte na 180°C. 


U dvije zdjele odvojite bjelanjke i žutanjke. Bjelanjke malo posolite i od njih istucite čvrsti snijeg. U žutanjke stavite šećer i vanilin i tucite mikserom dok ne narastu i posvjetle. Zatim ulijte ulje i mlijeko i još tucite. Na kraju uspite brašno i mikserom sjedinite u glatku smjesu bez grudica. 


Špatulom polako u smjesu žutanjaka umješajte snijeg od bjelanjaka.


Izlijte u pripremljeni kalup i pecite na 180°C oko pola sata. Pečeno ohladite oko 10 min.


Drškom kuharče u kolaču napravite rupice na oko četiri centimetra udaljenosti.


Za kremu zagrijte vrhnje do vrenja. Prelijte ga preko čokolade nalomljene na manje komadiće i mješajte dok se ne otopi. Još vruće prelijte preko biskvita. Najprije napunite rupice, a ostatak razlijte po vrhu i zagladite.


Kolač preko noći ohladite u frižideru i poslužite.


Uživajte!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici