Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:55 / 08.06.2022.

Autor: Jasminka Sušanj

Iz primorske kuharice: fina pita s breskvama

Fine, slasne, baš za pitu

Fine, slasne, baš za pitu

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Za dobru pitu važno je da tijesto odleži na hladnom, podsjeća naša slastičarka Jasminka Sušanj. Kao svaki voćni kolač, tako i ovaj voli koju žlicu tučenog slatkog vrhnja ili kuglicu sladoleda od vanilije u društvu, kod posluživanja.

Sastojci:


Za tijesto: 200 g brašna, malo soli, 100 g hladnog putra narezanog na kockice, jedan žutanjak, 2-3 žlice ledene vode. 

Za punjenje: 120 g oguljenih badema, 2 žlice brašna, 120 g šećera, 100 g putra, jedan žutanjak, jedno jaje, jedan vanilin šećer, 4 velike breskve, 2 žlice šećera u prahu.


Postupak:


Za tijesto u zdjeli prosijte brašno i sol. Utrljajte putar da smjesa postane mrvičasta. Dodajte žutanjak i vodu pa nabrzinu umijesite tijesto. Umotajte ga u foliju i rashladite makar pola sata.


Pripremite plitku okruglu posudu za pečenje pita i namastite je. Tijesto razvaljajte da ga bude dovoljno da njime obučete dno i rubove kalupa. Sad ga napikajte vilicom i još malo vratite u frižider.


Za nadjev, sameljite bademe s brašnom. Pjenasto istucite putar sa šećerom i vanilijom. Postupno umiješajte jaje i žutanjak pa tom smjesom premažite tijesto. 


Pećnicu zagrijte na 180°C. Raspolovite breskve, izvadite im koštice pa ih poprečno narežite na tanke ploške i dekirativno ih poslažite povrh kreme od badema. Pecite na 180°C oko pola sata. Zadnjih 10 minuta kolač pospite s dvije žlice šećera u prahu, da mu se vrh fino karamelizira.


Pečenu slasticu malo ohladite u kalupu pa premjestite na pladanj i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.