Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: fini trezni kolačići

07.12.2022.

11:52

Autor: Jasminka Sušanj

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Organizirali ste gledanje u navijanje za ekipu? Neka vas ne moči što ponuditi gostima, naša slastičarka Jasminka Sušanj ima još slanih i slasnih trikova u rukavu. Predlaže zalogajčiće koji odlično prijaju uz čašu vina ili kriglu pive.

FINI TREZNI KOLAČIĆI


Sastojci: 150 putra, 180 g ribanog sira (gauda ili slično), pola žličice soli, pola kiselog vrhnja, jedna žličica mljevene crvene paprike, pola praška za pecivo, 250 g brašna.


Sastojci za dekoraciju: dva žutanjka, jedna žlica mlijeka, mak, sezam, kim ili oguljeni bademi.


Postupak:


Dobro pomiješajte putar s ribanim sirom. Dodajte vrhnje, sol i papriku i sjedinite.


Na to prosijte brašno s praškom za pecivo i umijesite prhko tijesto. Podijelite u tri dijela, svaki zamotajte u foliju i odložite u frižider na makar dva sata.


Pećnicu zagrijte na 200°C, a pleh obucite u masni papir. Tijesto vadite iz frižidera dio po dio. Razvaljajte na oko šest milimetara debljine pa kalupićima za kekse izrezujte kolačiće.


Posložite ih na lim, premažite žutanjkom umućenim s malo mlijeka pa pospite dekoracijom po izboru.


Pecite 12-15 minuta, dok kolačići lijepo ne porumene i s donje strane budu pečeni.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici