Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:53 / 15.06.2022.

Autor: Jasminka Sušanj

Iz primorske kuharice: Kolač mog djetinjstva

Koje god sezonsko voće odabrali bit će OK

Koje god sezonsko voće odabrali bit će OK

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Koje god voće vam se nađe pod rukom, osim jagoda, bit će dobro za pripremu ovog kolača kojeg ne treba peći, nego hladiti. Naravno, kada se skuha krema s voćem. A čišćenje i rezanje voća bit će najkompliciraniji korak, upozorava slastičarka Jasminka Sušanj.

Sastojci:


Za podlogu: oko 125 g pettite beuere keksa.

Za kremu: dva paketića pudinga od vanilije; 0,5 l vode; 5 žlica šećera; kilogram sezonskog voća po želji; 1 žlica limunovog soka.

Za dekoraciju: 4 dl slatkog vrhnja, 50 g ribane čokolade.


Postupak:


Dno pravokutnog kalupa viših rubova obložite keksima.


Operite i ogulite sezonsko voće po izboru pa ga usitnite na manje komadiće. Stavite ga u lonac, prelijte vodom, šećerom i limunovim sokom i pustite da zakuha. Razmutite prašak za puding s malo vode i dodajte u voće pa skuhajte kremu. Odmah, kipuće, prelijte preko pripremljenih keksa, poravnajte i odložite u frižider da se potpuno ohladi.


Istucite slatko vrhnje u šlag i bogato premažite ohlađeni kolač. Pospite ga naribanom, tamnom čokoladom i uživajte.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici