Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Krem torta od jabuka

21.09.2022.

11:33

Autor: Jasminka Sušanj

Zdravo i fino

Zdravo i fino

Foto: Rebekka D / Pixabay

Njihovo vrijeme je uvijek, ali sad ćemo moći baš veselo birati nijanse okusa. Pa, umjesto uobičajene pite ili štrudle, naša slastičarka Jasminka Sušanj predlaže da se s jabukama u kolaču poigrate drugačije. 

KREM TORTA OD JABUKA


Sastojci:

četiri veće jabuke, sok jednog limuna, tri jaja, malo soli, jedan vanilin šećer, 60 g šećera, korica jednog limuna, 100 ml mlijeka, 25 g otopljenog putra, 120 g brašna, jedna žličica cimeta, 1/2 praška za pecivo. 


I još 25 g otopljenog putra, trebat će vam na kraju.


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu dobro po dnu i rubovima premažite putrom.


Jabuke ogulite pa istom gulilicom narežite na što tanje ploškice. Prelijte limunovim sokom pa dobro pomiješajte da limun dopre do svake ploškice pazeći da ih ne polomite. Odložite sa strane.


U veću zdjelu stavite tri cjela jaja, malo soli, vanilin šećer i šećer pa istucite mikserom. Dodajte limunovu koricu, mlijeko i otopljeni putar pa još kratko izmiksajte.


Prosijte brašno s cimetom i praškom za pecivo pa umješajte u jaja i sjedinite u glatku mjesu. U to postupno dodajte listiće jabuka oprezno mješajući.


Sad tako potoćane jabuke malo po malo premjestite u pripremljeni kalup tako da u njemu listići jabuka leže. Dobro kalup protresite da izađu svi mjehurići zraka, pa kolač prelijte otopljenim putrom i stavite peći na 180°C oko 50-60 minuta.


Pečenu tortu potpuno ohladite, izvadite iz kalupa, pospite s malo šećeta u prahu i poslužite.


A krema???? Tijesto se u ovoj torti pečenjem pretvara u kremu!


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.