Slijedi recept u kojem ima toliko tamne čokolade da serotonin diže do krajnjih granica. Naravno, treba vam fina čokolada i kvalitetan kakao, govori naša slastičarka Jasminka Sušanj. Dodaje da je važno slijediti postupak i obavezno pustiti tijesto da se "odmori" u hladnjaku jer u njemu nema ni zrno brašna. Nemojte dodavati šećer, ali možete žlicu ruma zamijeniti žlicom kave ili s malo čili praha.
Sastojci:
za tijesto: 150 g putra, 200 g tamne čokolade, četiri jaja, 150 g šećera, malo soli, jedan vanilin šećer, jedna žica ruma, 30 g kakaa;
za kremu: 150 g fine tamne čokolade, 150 g slatkog vrhnja.
Postupak:
Kalup za tortu premažite putrom pa mu dno i stranice obucite u masni papir. Putar i čokoladu stavite u vatrostalnu zdjelicu i otopite na pari. Stavite sa strane da se malo prohladi. U većoj zdjelici oko 10 minuta mikserom tucite četiri cijela jaja sa šećerom i malo soli. Sad dodajte vaniliju i rum, pa zatim i čokoladu i sve dobro još jednom izlupajte. Na kraju lagano, špatulom umiješajte kakao.
Izlijte u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C oko 25 minuta. Tortu ohladite u kalupu pa je tako pohranite u frižideru preko noći.
Za kremu, na pari otopite čokoladu s vrhnjem i ohladite da ostane podatna i kremasta. Sad izvadite tortu iz kalupa, odstranite joj masni papir i položite je na pladanj za posluživanje. Svu količinu kreme stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa bogato ukrasite tortu po vrhu.
Čim se krema malo stegne vaša je slastica spremna za degustaciju.
Uživajte!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.