Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:33 / 22.06.2022.

Autor: Jasminka Sušanj

Iz primorske kuharice: lisnata torta

Šumsko voće za sočno srce kolača

Šumsko voće za sočno srce kolača

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Znam da ova torta zahtjeva malo više truda, ali isplati se. Rezultat je odličan, kaže naša slastičarka Jasminka Sušanj.

Sastojci:


Za tijesto: dva paketa po 500 g lisnatog tijesta, šećer u prahu.

Za kremu: dva jaja, malo soli, jedan vanilin šećer, 150 g šećera, 40 g škrobnog brašna, 500 ml mlijeka, 300 g raznog šumskog voća, dvije žlice šećera, dvije žlice škrobnog brašna, jedan paketić želatine, 200 ml vrhnja za šlag.


Postupak:


Prvo ćemo skuhati kremu. U posudi za kuhanje umutite dva cijela jaja s malo soli, šećerom i vanilijom. Dodajte škrobno brašno i dobro ga utucite da razbijete sve grudice. Sad umješajte još i mlijeko, pa stavite na laganu vatru i stalno mješajući skuhajte kremu. Premjestite je u zdjelicu, prekrijte folijom i potpuno ohladite u frižideru.


Zakuhajte šumsko voće sa šećerom, usitnite ga štapnim mikserom, dodajte mu dvije žlice škrobnog brašna i kuhajte još dvije minute. Kad se smjesa malo zgusne, skinite s vatre i ohladite.


Sad razvaljajte lisnato tijesto, svako na svom masnom papiru. U sredini obručem kalupa za tortu izrežite okruglu plohu. Preostale rubove tijesta malo odmaknite da se pri pečenju ne slijepe, ali ih ostavite na papiru. Sad jedno tijesto dobro napikajte vilicom, pospite šećerom u prahu i ispecite, a drugo u krug narežite na 12 jednakih dijelova, također pospite šećerom u prahu i ispecite. Sve ohladite.


Želatinu namočite u vodi prema uputstvima na pakiranju, pa otopite. Sad je mikserom utucite u ohlađenu kremu od jaja. Istucite mekši šlag od slatkog vrhnja, pa ga špatulom lagano umiješajte u kremu.


Možete početi slagati tortu: na pladanj stavite pečenu podlogu od lisnatog tijesta i opasajte obručem kalupa za tortu. Premažite polovicom kreme, na to razmažite polovicu nadjeva od šumskog voća. Ponovite postupak. Vrh lijepo zagladite i po njemu rasporedite onih 12 komada pečenog lisnatog tijesta i sad tortu dobro ohladite, makar tri sata.


Prije posluživanja pažljivo nožem odstranite kalup s torte. Ostatke pečenog lisnatog tijesta koje još niste upotrijebili dobro rukama izmrvite i utapkajte u stjenke torte. Sad je još samo pospite s malo šećera u prahu i gotovo.


U slast!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici