Vrijeme vas ubija i treba vam nešto žestoko da vas razdrma? Neka bude žestoko čokoladno, predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj. I uopće nije komplicirano!
18.01.2023.
11:09
Autor: Jasminka Sušanj
Vrijeme vas ubija i treba vam nešto žestoko da vas razdrma? Neka bude žestoko čokoladno, predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj. I uopće nije komplicirano!
Sastojci:
Za tijesto: pet jaja, malo soli, jedan vanilin šećer, 250 g šećera, 200 ml ulja, 220 g grčkog jogurta, 45 g kakaa, 250 g brašna, jedan prašak za pecivo.
Za preljev: 300 ml mlijeka, 30 g kakaa, 100 g tamne čokolade.
Za glazuru: 100 g tamne čokolade, jedna žlica ulja
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za kuglof dobro namastite putrom.
U veću zdjelu stavite jaja, sol, vanilin i šećer. Tucite mikserom dok smjesa ne posvijetli i utrostruči volumen. Sad uspite ulje, može i maslinovo, i jogurt pa još kratko tucite. U odvojenu zdjelicu prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. To uspite u smjesu od jaja i pjenjačicom umutite da nestanu sve grudice.
Tijesto izlijte u pripremljeni kalup i pecite na 180°C oko 50 minuta. Drvenim štapićem provjerite je li kolač pečen.
Izvadite iz pećnice pa odmah nožićem odvojite rubove od kalupa i malo protresite da se cijeli kolač oslobodi, ali ga ne vadite van. Sad ga dobro, do dna napikajte štapićem.
Za preljev, u lončić na slabu vatru stavite mlijeko, kakao i čokoladu. Kad se sve otopi i sjedini time polako zalijevajte kuglof. Malo po malo da sve upije. Tako ostavite 15 minuta pa ga preklopite pladnjem za posluživanje i prevrnite na njega.
Na pari otopite tamnu čokoladu, sa žlicom ulja za sjaj, pa tom glazurom još po vrhu dekorirajte kuglof.
Ostavite da se sve dobro ohladi i upije pa poslužite.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora