Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: malo drugačiji čokoladni kuglof

18.01.2023.

11:09

Autor: Jasminka Sušanj

Čokolada

Čokolada

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vrijeme vas ubija i treba vam nešto žestoko da vas razdrma? Neka bude žestoko čokoladno, predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj. I uopće nije komplicirano!

Sastojci:


Za tijesto: pet jaja, malo soli, jedan vanilin šećer, 250 g šećera, 200 ml ulja, 220 g grčkog jogurta, 45 g kakaa, 250 g brašna, jedan prašak za pecivo.


Za preljev: 300 ml mlijeka, 30 g kakaa, 100 g tamne čokolade.


Za glazuru: 100 g tamne čokolade, jedna žlica ulja


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za kuglof dobro namastite putrom.


U veću zdjelu stavite jaja, sol, vanilin i šećer. Tucite mikserom dok smjesa ne posvijetli i utrostruči volumen. Sad uspite ulje, može i maslinovo, i jogurt pa još kratko tucite. U odvojenu zdjelicu prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. To uspite u smjesu od jaja i pjenjačicom umutite da nestanu sve grudice.


Tijesto izlijte u pripremljeni kalup i pecite na 180°C oko 50 minuta. Drvenim štapićem provjerite je li kolač pečen.


Izvadite iz pećnice pa odmah nožićem odvojite rubove od kalupa i malo protresite da se cijeli kolač oslobodi, ali ga ne vadite van. Sad ga dobro, do dna napikajte štapićem.


Za preljev, u lončić na slabu vatru stavite mlijeko, kakao i čokoladu. Kad se sve otopi i sjedini time polako zalijevajte kuglof. Malo po malo da sve upije. Tako ostavite 15 minuta pa ga preklopite pladnjem za posluživanje i prevrnite na njega.


Na pari otopite tamnu čokoladu, sa žlicom ulja za sjaj, pa tom glazurom još po vrhu dekorirajte kuglof.


Ostavite da se sve dobro ohladi i upije pa poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici