Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Miriše na njoke?

10.08.2022.

12:04

Autor: Jasminka Sušanj

šljive, šljive i još šljiva

šljive, šljive i još šljiva

Foto: - / pixabay

Slatki pozdrav poslala nam je i ove srijede Jasminka Sušanj. Ovih dana htjela je jesti njoke, ali joj je bilo prevruće pa se odlučila napraviti ovaj kolač koji miriše i bolje od omiljenih joj njoka. Sastojke i recept pronađite naniže:

Sastojci:


Za tijesto: 


  • 200g krušnih mrvica
  • 4 žl šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50g putra


Za punjenje: 


  • 1kg šljiva
  • 5 žl šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 3 žl škrobnog brašna
  • malo vode


Za kremu: 


  • 13 žl griza
  • 6 žl šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 l mlijeka
  • 1 jaje
  • 90g putra



Priprema:


Dno i rubove malo višeg pleha za pečenje namažite putrom.


Mrvice kruha, šećer i vaniliju dobro promješajte. U tavi ugrijte putar pa na njemu popecite mrvice uz stalno mješanje oko 10 min. Polovicu rasporedite po dnu pleha, pritisnite i zahladite a polovicu ohladite sa strane.


Operite i očistite šljive i narežite na četvrtine. Stavite na vatru, dodajte šećer i cimet i lagano kuhajte oko 15 min. Škrob razmutite u malo vode, da nestanu grudice pa ga umiješajte u šljive. Pustite da još jednom prokuha i gotovo.


Za kremu najprije pomiješajte griz, šećer i vaniliju. Zamutite s 2 dl mlijeka, a ostalih 8 dl stavite na vatru da zakuha. Kad mlijeko prokuha dodajte mu griz i uz stalno mješanje zgusnite kremu. 


Sad u nju dodajte još i jedno tučeno jaje i maknite s vatre. Umiješajte i putar, ostavite da se otopi i možemo odmah krenuti slagati kolač.


Na pripremljene mrvice izlijte pola griz-kreme i zagladite. Prelijte punjenjem od šljiva pa i to poravnajte. Sad na šljive izlijte ostatak griza i dobro zagladite. Pospite drugom polovicom popečenih mrvica pa spremite kolač u frižider preko noći.


Sutradan narežite na porcije i poslužite najbolje uz žlicu kiselog vrhnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici