Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Mirisne dunje

14.09.2022.

10:53

Autor: HRT - Radio Rijeka

Dunje

Dunje

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Jesen stiže dunjo moja! Dunja je glavna namirnica ovotjedne slastice koju smo za vas pripremili iz primorske kuhinje. Svakako isprobajte recept i javite nam dojmove!

MIRISNE DUNJE


Sastojci:


Za tijesto: 120g putra, 80g šećera, malo soli, 2 jaja, 1 vanilin šećer, 1/2 praška za pecivo, 300g oštrog brašna


Za nadjev: Oko 400g kvalitetnog džema od marelica, 1kg dunja, sok 1 limuna, oko 3 žl. otopljenog putra, 1 vanilin šećer


Postupak:


U veću zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo. U sredinu dodajte ostale sastojke i brzo rukama umjesite glatko tijesto. Umotajte ga u foliju i odložite u frižider na makar pola sata. Dunje ogulite, očistite od koštica i narežite na tanje ploške. Prelijte ih sokom limuna i dobro promješajte rukama da sok dospije do svih ploškica.


Pećnicu zagrijte na 180°C.


Tijesto razvaljajte pa njime obucite dno i rubove niskog okruglog kalupa za pitu. Najbolji je onaj valovitih rubova kojem se odvaja dno radi lakšeg vađenja pečenog kolača. Preko tijesta premažite džem od marelica a dvije žlice džema sačuvajte za kasnije. Na to uredno složite svu količinu dinja tako da se ploškice preklapaju.


Otopite putar pa ga kistom premažite preko dinje.


Ovakav kolač pecite na 180°C oko pola sata dok ne pozlati i lijepo zamiriše.


Po još kipućem kolaču kistom premažite onaj ostatak džema od marelica da dobijete fini sjaj i da se dunje ne suše dok se slastica hladi.


Sad pitu potpuno ohladite i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.