Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:58 / 09.03.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Naopaki kolač

Ilustracija; kolač

Ilustracija; kolač

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Naopaki kolač naziv je ovotjedne slastice koju vam donosimo iz primorske kuhinje. Je li i recept naopak kao i finalni prozvod provjerite u nastavku pa nam javite dojmove!

NAOPAKI KOLAČ


Sastojci:

Za tijesto: 200g brašna, 100g putra, 1 dl mlijeka, 1 žutanjak, 1 žl. šećera, 1 vanilin šećer, malo soli, pola vrećice suhog kvasca

Za punjenje: 10 jabuka, malo limunovog soka,120g putra, 120g šećera, pola žličice cimeta

Za prilog: kiselo vrhnje s malo šećera u prahu


Postupak:


Prosijte brašno u zdjeli. U sredini napravite udubinu i tu stavite šećer, vaniliju, sol, žutanjak i otopljeni putar. Kvasac razmutite u mlakom mlijeku pa i njega dodajte i sad od svega umjesite gipko tijesto. Pokrijte ga i ostavite da odmori.


Ogulite, raspolovite pa raščetvorite jabuke i poškropite ih limunovim sokom.


U veću vatrostalnu posudu stavite putar, šećer i cimet pa sve otopite na laganoj vatri. Krčkajte oko 5 min. dok se napola ne karamelizira. Sklonite s vatre pa na to posložite četrvrtine jabuka da pokriju cijelo dno posude. Vratite na vatru i lagano pecite oko 20 min. dok jabuke ne omekšaju. Sklonite s vatre i prohladite.


Pećnicu zagrijte na 200°C. Tijesto razvaljajte na veličinu vatrostalne posude, položite na jabuke pa ga podvucite unutar posude, sve oko jabuka. Napikajte ga na više mjesta vilicom pa pecite oko pola sata dok ne dobije lijepu zlatnu boju.


Pečeno ohladite oko 10 min.


Sad oštrim nožem prođite uz rub posude da oslobodite tijesto. Prekrijte pladnjem za posluživanje i pažljivo okrenite. Uklonite vatrostalnu posudu.


Umješajte malo šećera u prahu u kiselo vrhnje kao prilog ovoj slastici i poslužite.


Ovaj kolač najukusniji je još topao.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.