Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Napokon čokolada!

24.08.2022.

11:27

Autor: Jasminka Sušanj

čokoladna torta

čokoladna torta

Foto: - / pixabay

Još uvijek je ljeto i jedemo laganije, ali čokolada je čokolada. Recept za tortu kojom će se svatko oduševiti pronađite ovdje:

Sastojci:


Za biskvit: 


6 jaja


160g šećera


 malo soli


60ml ulja

 

100ml mlijeka


250g brašna


40g kakaa


1 prašak za pecivo



Za kremu: 


500g tamne čokolade


45g putra

 

180ml vrućeg mlijeka


1 kg kiselog vrhnja


9 žl. šećeta u prahu



Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu namastite i obucite u papir za pečenje.


U većoj zdijeli oko 10 min tucite jaja sa šećerom i solju. Dodajte ulje i mlijeko pa još malo miksajte. Brašno, kakao i prašak za pecivo pomješajte pa prosijte u smjesu od jaja i lagano špatulom sve sjedinite.


Izlijte u pripremljeni kalup, poravnajte i pecite na 180°C oko 50 min. Štapićem provjerite jeli biskvit pečen pa ga potpuno ohladite.


Za kremu najprije, par sati prije pečenja biskvita, kiselo vrhnje stavite u garzu, pa u cjedilo i tako odložite u frižider.


Čokoladu otopite na pari pa u još vruću umješajte putar i toplo mlijeko, sve dobro sjedinite pa ohladite na sobnu temperaturu.


U veću zdjelu stavite ocijeđeno kiselo vrhnje i šećer u prahu pa miksajte dok smjesa ne postane fino glatka. Sad dodajte čokoladu i još tucite oko 5 min i krema je gotova. Prije slaganja torte odvojite par žlica za dekoraciju.


Biskvit prerežite vidoravno na 3 dijela. Prvi stavite na pladanj i oko njega obruč kalupa za tortu te acetilensku foliju. Poprskajte s malo otopine ruma, šećera i vode pa premažite polovicom kreme. Ponovite s drugim biskvitom, a vrh torte odmah premažite ostatkom kreme za dekoraciju.


Ohladite u frižideru preko noći. Prije posluživanja uklonite obruč i foliju, pospite strugotinama tamne čokolade i uživajte. U slast!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici