Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:40 / 20.04.2022.

Autor: Jasminka Sušanj

Iz primorske kuharice: Nenadov kolač

Ako kriške jabuka lijepo posložite, efekt će biti bolji

Ako kriške jabuka lijepo posložite, efekt će biti bolji

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Ovo je recept u kojem nema puno šećera, ali se lako prilagodi i onima koji vole slađe ili trebaju manje slatko. Zašto jabuke tijekom pripreme ne treba šećeriti? Naša slastičarka Jasminka Sušanj tumači da inače jabuke postaju gnjecave. U pripremu Nenadova kolača treba uložiti nešto vremena, ali zapravo je sve vrlo jednostavno. Evo kako:

Sastojci:


za tijesto: 75 g putra, 175 g brašna, 25 g fino mljevenih badema, malo soli, 25 g šećera u prahu, 1 žutanjak, 1 žlica hladne vode, žličica extrakta badema;

za punjenje: 700 g jabuka, 50 g grožđica;

za posip: 110 g brašna, 1 žličica cimeta, 50 g putra, 50 g tamnog šećera, 50 g listića badema.


Postupak:


Za tijesto utrljajte putar i brašno da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte bademe, šećer i sol. Posebno ulupajte žutanjak, vodu i extrakt badema pa ih dodajte u suhe sastojke i umijesite meko, glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i ostavite da odmori oko pola sata.


Za posip prosijte brašno i cimet. U to utrljajte hladni putar narezan na kockice da dobijete mrvice. Dodajte šećer i listiće badema i posip je spreman.


Pripremite niski, okrugli kalup za pitu s pomičnim stijenkama. Razvaljajte tijesto pa njime obložite dno i rubove kalupa. Rashladite 15 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Jabuke ogulite, očistite i tanko narežite. Posložite ih po tijestu u koncentričnim krugovima tako da se ploške malo preklapaju. Pospite grožđicama pa prekrijte svom količinom posipa i lagano natisnite. Pecite oko pola sata, dok vrh kolača ne pozlati i božanski na zamiriše.


Ostavite da se ohladi u kalupu oko 10 minuta prije posluživanja.


Pošto jabuke nismo zasladili šećerom, možete kolač po želji lagano posuti šećerom u prahu.


Dobar tek!

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici