Ovo je recept u kojem nema puno šećera, ali se lako prilagodi i onima koji vole slađe ili trebaju manje slatko. Zašto jabuke tijekom pripreme ne treba šećeriti? Naša slastičarka Jasminka Sušanj tumači da inače jabuke postaju gnjecave. U pripremu Nenadova kolača treba uložiti nešto vremena, ali zapravo je sve vrlo jednostavno. Evo kako:
Sastojci:
za tijesto: 75 g putra, 175 g brašna, 25 g fino mljevenih badema, malo soli, 25 g šećera u prahu, 1 žutanjak, 1 žlica hladne vode, žličica extrakta badema;
za punjenje: 700 g jabuka, 50 g grožđica;
za posip: 110 g brašna, 1 žličica cimeta, 50 g putra, 50 g tamnog šećera, 50 g listića badema.
Postupak:
Za tijesto utrljajte putar i brašno da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte bademe, šećer i sol. Posebno ulupajte žutanjak, vodu i extrakt badema pa ih dodajte u suhe sastojke i umijesite meko, glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i ostavite da odmori oko pola sata.
Za posip prosijte brašno i cimet. U to utrljajte hladni putar narezan na kockice da dobijete mrvice. Dodajte šećer i listiće badema i posip je spreman.
Pripremite niski, okrugli kalup za pitu s pomičnim stijenkama. Razvaljajte tijesto pa njime obložite dno i rubove kalupa. Rashladite 15 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Jabuke ogulite, očistite i tanko narežite. Posložite ih po tijestu u koncentričnim krugovima tako da se ploške malo preklapaju. Pospite grožđicama pa prekrijte svom količinom posipa i lagano natisnite. Pecite oko pola sata, dok vrh kolača ne pozlati i božanski na zamiriše.
Ostavite da se ohladi u kalupu oko 10 minuta prije posluživanja.
Pošto jabuke nismo zasladili šećerom, možete kolač po želji lagano posuti šećerom u prahu.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.