Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: neobični posipanac

23.03.2022.

12:05

Autor: Jasminka Sušanj

Cimet

Cimet

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pripremite li neobični posipanac onako kako ga predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj, kuća će vam božanstveno mirisati, obećala je. A trebaju vam samo dvije žličice cimeta!

Sastojci:


Za tijesto: 120 g putra, 210 g brašna, 130 g šećera u prahu, tri jaja, malo soli, jedan prašak za pecivo, 250 ml kiselog vrhnja.

Za posip: 225 g tamnog šećera, dvije žličice cimeta, 120 g krupnije mljevenih oraha, 50 g jako hladnog putra narezanog na komadiće.


Postupak:


Manji pleh za pečenje viših rubova obucite u masni papir, a pećnicu zagrijte na 180°C. 


Za posip u zdjeli pomiješajte tamni šećer, cimet i orahe. Dodajte putar i nabrzinu ga utrljajte da dobijete mrvičastu smjesu. Odložite na hladno.


Za tijesto dobro istucite putar da omekša. Dodajte mu šećer i sol, pa jedno po jedno jaje. Sad primješajte kiselo vrhnje i povežite u homogenu smjesu. Prosijte brašno s praškom za pecivo i lagano ga umješajte u tijesto. Pola smjese izlijte u pripremljeni kalup i pospite polovicom posipa. Prelijte preostalim tijestom i pospite preostalim posipom. Pecite oko sat vremena na 180°C dok kolač lijepo ne potamni.


Pečeno ostavite u kalupu pet minuta pa izvadite na žičanu rešetku da se potpuno ohladi.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici