Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:52 / 16.03.2022.

Autor: Jasminka Sušanj

Iz primorske kuharice: pita od limuna

Bilo bi dobro da su limuni za kolače nešpricani

Bilo bi dobro da su limuni za kolače nešpricani

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

U niskom startu očekujemo proljeće. Pite su savršni kolači za prve čajanke na balkonima i u vrtovima, a prijat će i bez čaja, bilo vam društvo prijatelji ili samo dobra knjiga. Za ovu pitu bilo bi dobro koristiti nešpricane limune, ističe slastičarka Jasminka Sušanj.

Sastojci:


Za tijesto: 50 g šećera u prahu, malo soli, 120 g putra, jedan vanilin šećer, jedan žutanjak, 200 g brašna.

Za nadjev: ribana korica tri limuna, 150 ml svježe iscijeđenog soka limuna, 100 g šećera u prahu, četiri žlice punomasnog kiselog vrhnja, četiri jaja, tri žutanjka.


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180°C. Pripremite niski, okrugli kalup za pitu s odvojivim dnom i namastite ga. Tijesto razvaljajte i njime obucite dno i rubove kalupa. Na više mjesta ga probodite vilicom, obložite masnim papirom i prekrijte grahom za pečenje. Pecite 15 minuta pa uklonite grah i papir i dopecite još pet minuta.


Za nadjev, umutite zajedno limunovu koricu i sok te šećer, pa postepeno dodajte punomasno kiselo vrhnje i dobro povežite. U smjesu utucite jedno po jedno jaje i žumanjke na kraju. 


Kremu prelijte preko tijesta i vratite u pećnicu na još petnaestak minuta, dok se nadjev ne stegne. Slasticu prije posluživanja ohladite i pospite šećerom u prahu.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.