U veljači je tema ljubav (a kad nije), a želite li koga iznenaditi premedenim kolačem imate sasvim dovoljno vremena uvježbati izradu slastice. I s guštom lizati prste umazane 'pokvarenim' primjercima. Važno je da u kolač umijesite i dobru mjeru dobrih emocija, preporučuje naša slastičarka Jasminka Sušanj.
Sastojci:
Za tijesto: 300 g brašna, 20 g kakaa, 10 g cimeta, jedan prašak za pecivo, 150 g šećera, malo soli, 300 ml vode, 100 ml ulja, 2 žlice meda, 300 g kvalitetnog džema od marelica.
Za punjenje: 300 g džema od marelica.
Za glazuru: šest žlica ulja, šest žlica mlijeka, 150 g tamne čokolade.
Postupak:
Pravokutni kalup srednje veličine i viših rubova, obucite u masni papir, a pećnicu zagrijte na 200°C.
U veću zdjelu prosijte brašno, kakao, cimet i prašak za pecivo i pomiješajte. Dodajte šećer i sol, pa ulijte vodu, ulje i med i pjenjačicom sjedinite u glatku smjesu bez grudica. Sad dodajte i džem od marelica i sve dobro promiješajte.
Polovicu smjese izlijte u pripremljeni kalup i zagladite pa pecite na 200°C 15 min.
Izvadite iz pećnice, odmah premažite džemom od marelica i oprezno prelijte ostatkom tijesta pa pecite još 15 minuta na 200°C. Izvadite iz pećnice.
Za glazuru otopite čokoladu na laganoj vatri u mješavini mlijeka i ulja. Odmah prelijte preko još toplog kolača.
Ostavite slasticu preko noći da se dobro poveže, narežite i poslužite.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.