Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: srce od meda

01.02.2023.

16:14

Autor: Jasminka Sušanj

Slatko srce

Slatko srce

Foto: - / Pixabay

U veljači je tema ljubav (a kad nije), a želite li koga iznenaditi premedenim kolačem imate sasvim dovoljno vremena uvježbati izradu slastice. I s guštom lizati prste umazane 'pokvarenim' primjercima. Važno je da u kolač umijesite i dobru mjeru dobrih emocija, preporučuje naša slastičarka Jasminka Sušanj.

Sastojci:


Za tijesto: 300 g brašna, 20 g kakaa, 10 g cimeta, jedan prašak za pecivo, 150 g šećera, malo soli, 300 ml vode, 100 ml ulja, 2 žlice meda, 300 g kvalitetnog džema od marelica.


Za punjenje: 300 g džema od marelica.


Za glazuru: šest žlica ulja, šest žlica mlijeka, 150 g tamne čokolade.


Postupak:


Pravokutni kalup srednje veličine i viših rubova, obucite u masni papir, a pećnicu zagrijte na 200°C.


U veću zdjelu prosijte brašno, kakao, cimet i prašak za pecivo i pomiješajte. Dodajte šećer i sol, pa ulijte vodu, ulje i med i pjenjačicom sjedinite u glatku smjesu bez grudica. Sad dodajte i džem od marelica i sve dobro promiješajte.


Polovicu smjese izlijte u pripremljeni kalup i zagladite pa pecite na 200°C 15 min.


Izvadite iz pećnice, odmah premažite džemom od marelica i oprezno prelijte ostatkom tijesta pa pecite još 15 minuta na 200°C. Izvadite iz pećnice.


Za glazuru otopite čokoladu na laganoj vatri u mješavini mlijeka i ulja. Odmah prelijte preko još toplog kolača.


Ostavite slasticu preko noći da se dobro poveže, narežite i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici