Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: šunka u roščićima

30.11.2022.

10:47

Autor: Jasminka Sušanj

Na slici su slatki kroasani, ali to je otprilike izgled i svakako zlatnožuta boja naših slanih grickalica

Na slici su slatki kroasani, ali to je otprilike izgled i svakako zlatnožuta boja naših slanih grickalica

Foto: Pexels / Pixsell

Svjetsko prvenstvo u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu još traje pa su i neformalna druženja još uvijek u tom stilu. A uz nogomet nekako više paše slano, nego slatko, stoga naša slastičarka Jasminka Sušanj i danas predlaže slano i slasno, lagano, za usput...

Sastojci: 


250 g brašna, 250 g putra, 250 g svježeg sira, prstohvat soli, prstohvat papra, malo muškatnog orašćića, 500 g tanko rezane kuhane šunke, jedan žutanjak, dvije žlice mlijeka.


Postupak:


U veliku zdjelu prosijte brašno pa pomješajte sa soli, paprom i muškatom. U sredinu stavite svježi sir i na sitno narezani putar pa brzo umijesite čvrsto tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite oko u frižider da odstoji oko jedan sat.


Ohlađeno tijesto razvaljajte na oko tri milimetra debljine. Najprije ga narežite na trake od oko 14 centimetara, a potom na trokute šiljatog vrha. I šunku narežite na trokute slične veličine. Na svaki komad tijesta položite komad šunke i zarolajte u rišćić počevši od šire strane.


Pećnicu zagrijte na 200°C, a pleh obucite u masni papir. Rošćiće položite na pleh pa ih premažite žutanjkom umućenim s malo mlijeka. Pecite oko 25 min, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici