Svjetsko prvenstvo u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu još traje pa su i neformalna druženja još uvijek u tom stilu. A uz nogomet nekako više paše slano, nego slatko, stoga naša slastičarka Jasminka Sušanj i danas predlaže slano i slasno, lagano, za usput...
Sastojci:
250 g brašna, 250 g putra, 250 g svježeg sira, prstohvat soli, prstohvat papra, malo muškatnog orašćića, 500 g tanko rezane kuhane šunke, jedan žutanjak, dvije žlice mlijeka.
Postupak:
U veliku zdjelu prosijte brašno pa pomješajte sa soli, paprom i muškatom. U sredinu stavite svježi sir i na sitno narezani putar pa brzo umijesite čvrsto tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite oko u frižider da odstoji oko jedan sat.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na oko tri milimetra debljine. Najprije ga narežite na trake od oko 14 centimetara, a potom na trokute šiljatog vrha. I šunku narežite na trokute slične veličine. Na svaki komad tijesta položite komad šunke i zarolajte u rišćić počevši od šire strane.
Pećnicu zagrijte na 200°C, a pleh obucite u masni papir. Rošćiće položite na pleh pa ih premažite žutanjkom umućenim s malo mlijeka. Pecite oko 25 min, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.