Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: veganski čoko-mafini

25.01.2023.

12:34

Autor: Jasminka Sušanj

Čuda od mafina

Čuda od mafina

Foto: Blandine Joannic / Pixabay

Oblik koji vole i male i veliki, a način na koji ih servirate, boje čašica i sve čime ste ih ukrasili, čine mafine zabavnima i dok ih pripremate i dok ih degustirate. Slastičarka Jasminka Sušanj predlaže varijantu bez mlijeka i jaja, s puuuno čokolade, pa da svi budu zadovoljni. 

Sastojci:


Za tijesto: 300 g brašna, 50 g kakaa, 220 g šećera, jedan prašak za pecivo, pola žličice sode bikarbone, 375 ml gazirane mineralne vode, osam žlica ulja, 100 g tamne čokolade bez mlijeka.


Za kremu: 200 g margarina, 220 g glatkog kikiriki maslaca, 160 g šećera u prahu, jedna žličica ekstrakta vanilije.


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180°C, a u kalupe za mafine stavite papirnate čašice.


U veću zdjelu prosijte brašno s kakaom, praškom za pecivo i sodom bikarbonom.


Dodajte šećer i promiješajte. Ulijte mineralnu i ulje i sjedinite u glatku smjesu bez grudica. Čokoladu sitno nasjeckajte nožem, pa i nju umješajte u smjesu. Punite čašice skoro do vrha i pecite na 180°C oko 20-25 minuta. Ohladite.


Za kremu mikserom dobro istucite margarin dok se ne zapjeni i posvijetli. Dodajte kikiriki maslac, vaniliju i šećer u prahu i još malo tucite da se krema dobro poveže. Stavite je u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i nanesite na ohlađene mafine kružnim pokretom.


Po želji pospite s malo kakaa u prahu za dekoraciju i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.