Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:51 / 30.03.2022.

Autor: Jasminka Sušanj

Iz primorske kuharice: voćni posipanac

Šljive možete zamijeniti marelicama ili trešnjama

Šljive možete zamijeniti marelicama ili trešnjama

Foto: - / Pixabay

Voćni posipanac možete pripremiti u bilo koje doba godine, a naša slastičarka Jasminka Sušanj preporuča da, ako koristite voće iz kompota, dobro ga ocijedite.

VOĆNI POSIPANAC


Sastojci:


Za posip: 120 g brašna, 130 g smeđeg šećera, jedna puna žličica cimeta, 75 g hladnog putra;

Za tijesto: 150 g putra, 150 g šećera u prahu, četiri jaja, jedan vanilin šećer, malo soli, 150 g brašna, 1/2 praška za pecivo;

Za punjenje: 700 g raspolovljenih šljiva bez koštica (ili polovice marelica ili trešanja).


Postupak:


Dno okruhlog kalupa obucite u masni papir, a pećnicu zagrijte na 180°C. 


Za posip u zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer i cimet. Dodajte na komadiće narezan hladni putar i prstima ga utrljajte da dobijete mrvičastu smjesu. Odložite na hladno.


Za tijesto pjenasto istucite putar sa šećerom, vanilijom i solju. Ulupajte jedno po jedno jaje pa na kraju lagano dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo. 


Smjesu ulijte u kalup, po vrhu posložite polovice šljiva pa pospite pripremljenim posipom. Pecite oko 50 minuta.


Kako znati je li ovaj kolač stvarno pečen? U sredini ga piknite drvenim štapićem. Ako štapić izvučete čist i bez ostataka tijesta kolač je pečen. Pečenu slasticu do kraja ohladite u kalupu. Nožem prođite uz unutarnji rub stijenke, kolač oslobodite od kalupa i servirajte na pladanj.


Dobar tek!

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici