Voćni posipanac možete pripremiti u bilo koje doba godine, a naša slastičarka Jasminka Sušanj preporuča da, ako koristite voće iz kompota, dobro ga ocijedite.
30.03.2022.
12:51
Autor: Jasminka Sušanj
Voćni posipanac možete pripremiti u bilo koje doba godine, a naša slastičarka Jasminka Sušanj preporuča da, ako koristite voće iz kompota, dobro ga ocijedite.
VOĆNI POSIPANAC
Sastojci:
Za posip: 120 g brašna, 130 g smeđeg šećera, jedna puna žličica cimeta, 75 g hladnog putra;
Za tijesto: 150 g putra, 150 g šećera u prahu, četiri jaja, jedan vanilin šećer, malo soli, 150 g brašna, 1/2 praška za pecivo;
Za punjenje: 700 g raspolovljenih šljiva bez koštica (ili polovice marelica ili trešanja).
Postupak:
Dno okruhlog kalupa obucite u masni papir, a pećnicu zagrijte na 180°C.
Za posip u zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer i cimet. Dodajte na komadiće narezan hladni putar i prstima ga utrljajte da dobijete mrvičastu smjesu. Odložite na hladno.
Za tijesto pjenasto istucite putar sa šećerom, vanilijom i solju. Ulupajte jedno po jedno jaje pa na kraju lagano dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo.
Smjesu ulijte u kalup, po vrhu posložite polovice šljiva pa pospite pripremljenim posipom. Pecite oko 50 minuta.
Kako znati je li ovaj kolač stvarno pečen? U sredini ga piknite drvenim štapićem. Ako štapić izvučete čist i bez ostataka tijesta kolač je pečen. Pečenu slasticu do kraja ohladite u kalupu. Nožem prođite uz unutarnji rub stijenke, kolač oslobodite od kalupa i servirajte na pladanj.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora