Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:18 / 25.05.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: ananas naopako

Ananas

Ananas

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Glavna namirnica ovotjedne slastice koju vam donosimo iz primorske kuhinje je osvježavajući ananas! Bolje ne možemo poželjeti za vrijeme ljetnih žega koje nas očekuju. Isprobajte recept i javite nam dojmove!

ANANAS NAOPAKO


Sastojci:


120g putra, 200g tamnog šećera, 4 jaja, malo soli, 1 limenka ananasa u ploškama, ribana korica 1 limuna, 120g šećera u prahu, 80g brašna, malo praška za pecivo.


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180°C. U vatrostalnoj posudi promjera 25 cm rastopite putar. Odvojite 1 žlicu putra i sačuvajte.


Sad u posudu dodajte smeđi šećer i dobro promješajte s putrom. Na dno posložite ploške ananasa.


Odvojite bjelanjke i žutanjke. Bjelanjke istucite sa solju a žutanjke sa šećerom u prahu, limunovom koricom i žlicom putra. Prosijte brašno s praškom za pecivo. Lagano najprije pomješajte bjelanjke i žutanjke pa im dodajte brašno.


Smjesu prelijte preko ananasa pa pecite oko pola sata. Kad kolač upiknete drvenim štapićem i on ostane čist kolač je sigurno pečen.


Još vruć kolač izvrnite na pladanj pa poslužite topao ili hladan. Moja preporuka je malo tučenog slatkog vrhnja ili kuglica sladoleda kao prilog.


Mljac!


Želim Vam dobar tek!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.