Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:01 / 04.05.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Niska torta s finim voćem

Maline

Maline

Foto: Marijan Susenj / Pixsell

Stigli su nam lijepi, sunčani i topli dani, a s njima i lepeza sezonskog voća koje samo čeka da postane dio kakvoga kolača. Ovotjedna glavna namirnica za priravu kolača kojeg vam donosimo iz primorske kuhinje upravo je voće. Ne ustručavajte se isprobati recept i svakako nam javite dojmove!

NISKA TORTA S FINIM VOĆEM


Sastojci:


Za tijesto: 150g bijelog brašna, 25g kukuruznog brašna, 30g šećera u prahu, 90g putra, 1 vanilin šećer, 2 žutanjka.


Za nadjev: 200g krem sira, 3 žl. ušećerene korice limuna, ribana korica i sok 1 limuna, šećer u prahu po izboru.


Za dekoraciju: razno crveno bobičasto voće (količina po izboru), 5 žlica želea tj. marmelade od crvenog ribizla.


Postupak:


Prosijte zajedno brašno, kukuruzno brašno i šećer u prahu. Utrljajte putar da smjesa postane mrvičasta. Umutite žutanjke i vaniliju pa dodajte u brašno i umijesite tvrđe tijesto. Po potrebi mu dodajte malo hladne vode.


Razvaljajte tijesto i obložite njime nisku okruglu posudu za pečenje promjera oko 25 cm. Obložite i rubove, odrežite višak pa napikajte tijesto vilicom i odložite u frižider oko pola sata.


Pećnicu zagrijte na 200°C. Tijesto obložite papirom za pečenje i napunite grahom za pečenje. Pecite 20 minuta s tim da nakon 15 minuta uklonite papir s grahom.


Potpuno ohladite pa tijesto premjestite iz kalupa na pladanj za posluživanje.


Za nadjev kremasto pomješajte sir, ušećerenu limunivu koricu, sok i ribanu koricu limuna te šećer po želji. Smjesom napunite tijesto. Na vrh poslažite bobičasto voće. Malo zagrijte žele od ribiza pa njime pokapajte voće prije posluživanja.


Dobar tek!