Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:40 / 16.02.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Rustikalni kolač

Ilustracija; rustikalni kolač

Ilustracija; rustikalni kolač

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Ovotjednu salasticu koju vam donosimo iz primorske kuhinje nazvali smo Rustikalni kolač. Sigurni smo da je ukusna. Recept za rustikalni kolač svakako vrijedi isprobati.

RUSTIKALNI KOLAČ


Sastojci:


Za 1. biskvit: 5 jaja, 5 žlice šećera, malo soli, 3 žlice brašna, 80g mljevenih oraha, pola praška za pecivo

Za 2. biskvit: 5 bjelanjaka, malo soli, 5 žlica šećera, 3 žlica brašna, 100g grožđica, 80g sjeckanih oraha, pola praška za pecivo

Za kremu: 5 dl mlijeka, 5 žutanjaka, 2 vanilin šećera, 150g šećera, 6 žlica škrobnog brašna, 150g putra


Postupak:


Za prvi biskvit zagrijte pećnicu na 180°C a niski pleh obucite u masni papir. Odvojite bjelanjke od žitanjaka. Brašno prosijte s praškom za pecivo pa u njega umješajte mljevene orahe. Istucite snijeg od bjelanjaka i soli a žutanjke dobro zapjenite sa šećerom. Špatulom spojite obje smjese pa im lagano dodajte brašno s orasima. Tijesto izlijte u pripremlheni pleh, lijepo zagladite i pecite oko 20 minuta dok ne porumeni. Ohladite.


Za drugi biskvit postupak je isti samo su sastojci malo drugačiji.


Za kremu u mlijeku razmutite žutanjke, vanilin, šećer i škrobno brašno. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno mješanje dok se ne žgusne i sjedni. Ohladite.


Dobro zapjenite putar pa ga mikserom utucite u ohlađenu kremu i gotovo.


Sad možete složiti kolač. Na tacnu položite prvi biskvit i premažite polovicom kreme. Prekrijte drugim biskvitom pa i njega premažite ostatkom kreme. Kolač stavite u frižider na par sati i spreman je za rezanje i posluživanje.


Možda narezan izgleda malo rustikalno ali je odličan.


Dobar tek!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.