Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jagoda Vukušić: Nema prostora za strah pred velikim životnim izazovima

01.04.2023.

13:16

Autor: Tatjana Sandalj

Subotnje Kaf'e: Jagoda Vukušić i Iva Pavletić Crnić

Subotnje Kaf'e: Jagoda Vukušić i Iva Pavletić Crnić

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Nekad novinarka i predsjednica Hrvatskog novinarskog društva, predstavnica europskih novinara u međunarodnoj federaciji, ambasadorica Hrvatske u Norveškoj, a sada poduzetnica u turizmu – na subotnje Kaf'e došla je Jagoda Vukušić. 

Spoj novinarstva, diplomacije i turizma naša gošća drži logičnim, jer su to sve profesije koje se oslanjaju na komunikacijske vještine. Ipak, novinarstvo je Jagodi Vukušić bilo i ostalo velika ljubav.


Već 13 godinu živi u Sungeru i bavi se turizmom. Procjenjuje da je to možda najsloženiji posao kojim se bavila u karijeri jer uz komunikacijske vještine uključuje i dosta fizičke snage i znanja jezika i dobre volje i znanja iz hortikulture, uređenje interijera…

Nikada nisam razmišljala izaći iz novinarstva. I onda se dogodio jedan slučajan susret u Dubrovniku…

Jagoda Vukušić

Njeni prijatelji sklopili su urotu kako da postane veleposlanik, a da ona to ne zna. To je čast koja se ne odbija i u Norveškoj je provela četiri i pol godine kao ambasadorica.

Sama sebi sam rekla: ti ne znaš ništa ni o toj zemlji ni o ljudima. Slušaj, uči i gledaj!

Jagoda Vukušić

I to je najbolja metoda. Najviše se nauči o narodu kroz književnost, ali nema boljeg od neposrednih iskustva. Pri tom, diplomat mora biti otvoren novim iskustvima, spreman slušati i predlagati. A bilo je to lijepo iskustvo, govori Vukušić.

Mislim da Norvežani od života pokušavaju uzeti sve najbolje. Za razliku od nas oni su svjesni gdje su i što su.

Jagoda Vukušić

Nijedan od poslova kojima se ranije bavila nije za zauvijek, tumači Vukušić, ističući da su to zanimanja koja troše ljude, a u poduzetništvu i turizmu nikome drugome ne moraš polagati račune, ako ne možeš više, jednostavno prestaješ.

U Sungeru su tereni bili relativno jeftini, a smješten je na pola sata od prve plaže. Kao da si na Trsatu i ideš u Kostrenu, govori naša sugovornica. Klima jest planinska, ali na nju smo u Norveškoj navikli.

Ljeta su u Sungeru veličanstvena!

Jagoda Vukušić

Primamo ljude kao goste, ali sa tendencijom da budemo prijatelji. I tako može biti. To je najljepši dio tog posla, ističe Vukušić i dodaje da je to lako jer ljudi koji dolaze u planinu vole prirodu i dolaze punog srca, s idejom da podijele s drugima ono što nose u sebi.


„Ritualno je pitanje ima li tu medvjeda, ali nitko se zapravo ne boji, jer svi znaju da medo neće doći. Uskoro ćemo i sami proizvoditi struju...“, govori gošća našeg Kaf'ea.


Kako se Šveđani rugaju na račun Norvežana, jesu li Norvežani elitisti, kako je uređeno to društvo, kako planiraju život, koji su bili neki konkretni rezultati koje je uspjela postići… kako je korona ubrzala razvoj goranskog turizma i što Gorskom kotaru treba za razvoj…, poslušajte razgovor s Jagodom Vukušić:

Na Kaf'eu je bila Jagoda Vukušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Kaf'e

Kavica subotom ujutro, i to uvijek u društvu nekog aktualnog i zanimljivoga gosta, točno u 11 sati. Kafe (naglasak na zadnjem slogu, naravno!) naizmjenično kuhaju (iz automata) voditelji i novinari Radio Rijeke.

Poslušajte u Slušaonici