Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jedan razgovor s riječke rive: rogi ribaru!

05.03.2023.

14:33

Autor: Dražen Zima

Ribarica Adria jedan uz riječki Molo longo

Ribarica Adria jedan uz riječki Molo longo

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Posljednji put uoči ovog punog mjeseca, na more se spremala posada ribarice "Adria jedan" na riječkom lukobranu, kada smo Damira Uhača, zapovjednika i vlasnika broda pitali ponešto o ribarenju. 

Sitna plava riba, srdela i inćun je jedino što su namjeravali loviti tu noć. I sve je trebalo završiti na riječkoj ribarnici. Nisu planirali dalje od riječkog zaljeva, jer su očekivanja bila mala, pa da ne naprave velik trošak. 


Inače, energenti su sve skuplji pa se zadržavaju u riječkom akvatoriju. Sve su rjeđa nekad redovita ljetna isplovljavanja do Dugog otoka. 


Tehnologije se mijenjaju, svi gledaju smanjiti potrošnju, ugraditi nove motore koji manje troše. Zadnje dvije godine nema ni poticaja, ni obeštećenja za lovostaje. Sve je zapelo. 


Dobra je vijest da se popravila pecatura ribe, ali Uhač ne misli da je to zbog lovostaja, nego zbog prirodnih ciklusa. Puno je faktora koji na to utječu, čak i to koliko se snijega otopi u Alpama. 


"Izazov je ić' na more, izazov je lovit' ribu. To je neopisivi izazov. Svaki dan je drugačiji: vremenske prilike, struje, vjetar, more, riba, ćud. Nikad nije monotono", govori Uhač u razgovoru koji poslušajte u nastavku:

Ribanje i ribarsko...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.