Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jelena Androić: "Bitka za ženska prava nije gotova sve dok i posljednja žena nije slobodna."

01.10.2022.

14:42

Autor: Dražen Zima

Dražen Zima i Jelena Androić

Dražen Zima i Jelena Androić

Foto: Dražen Zima / Radio Rijeka

Današnja gošća emisije Klasa optimist bila je Jelena Androić iz neformalne udruge Građanke i građani, a koja nam je u studio došla samo četrdesetak minuta nakon što je na Jadranskom trgu započeo najavljivani mirni prosvjed solidaran s ostalim prosvjedima u svijetu, a koji su reakcija na nedavna događanja u Iranu.

Danas u 12 sati, istovremeno kad i žene u drugim gradovima u sklopu globalne akcije solidarnosti sa ženama Irana i riječke aktivistkinje okupile su se na Jadranskom trgu u mirnoj prosvjednoj akciji Solidarno sa ženama Irana.


Društveni revolt u Iranu, čije su nositeljice žene, započeo je prije 13 dana, a povod njihovom izlasku na ulice bila je smrt Mahse Amini, koja je umrla od posljedica mučenja iranske vjerske policije.


Inicijativa Građanke i građani prvi je istup imala organizirajući 2018. Hod za slobodu koji je bio odgovor na Hod za život. Aktivnoj udruzi koja reagira na aktualna događanja u svijetu, a osobito u Hrvatskoj, pri kojima se krše ljudska prava nije dugo trebalo da organizira i današnji prosvjed.


Poslušajte što je Jelena Androić rekla našem Draženu Zimi o djelovanju udruge ali i o aktualnim problemima ljudskih prava u Hrvatskoj i svijetu:

Klasa optimist: Jelena Androić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.