Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:55 / 03.06.2022.

Autor: Olivera Vinković

Jeste li se raspitali čime zamijeniti krušarice ili zelje?

Sve zdravo i prirodno

Sve zdravo i prirodno

Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka

Hranimo li se zdravo? Iskoristili smo većinu uobičajenih prirodnih resursa, dok nam priroda nudi puno poznatih, ali nedovoljno iskorištenih proizvoda. Na riječkom Korzu u petak su ih predstavili učenici osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije koji sudjeluju na Županijskom natjecanju Mladih čuvara prirode.

Županijsko natjecanje mladih čuvara okoliša Primorsko-goranske županije na temu "Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode" održava se na riječkom Korzu. 


Prijavljeno je 16 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa koje su izložile uzorke gotovih jela spravljenih od neuobičajene flore i faune, kao što su npr. kruščići od zamjenskih krušarica, variva i juhe od zamjenskih zeljarica i dr. 


Na štandovima su se našli prženi skakavci, pohane vlasulje, sok od bazge, kupina, bagrema, pohani cvijetovi djeteline, bazge, salata od motara, lista maslačka..., a dijele i recepte.

Važno je naučiti, napominju mladi čuvari okoliša, kada se mogu brati biljke, gdje ih možemo naći, kako prikupiti i sačuvati. 


 Događanje su organizirali Eko centar mladih čuvara okoliša DND-a Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Javna ustanova Priroda.


Poslušajte što su rekli neki od mladih čuvara prirode:

Mladi čuvari okoliša i neuobičajena jela i namirnice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.