Sve zdravo i prirodno
Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka
Hranimo li se zdravo? Iskoristili smo većinu uobičajenih prirodnih resursa, dok nam priroda nudi puno poznatih, ali nedovoljno iskorištenih proizvoda. Na riječkom Korzu u petak su ih predstavili učenici osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije koji sudjeluju na Županijskom natjecanju Mladih čuvara prirode.
Županijsko natjecanje mladih čuvara okoliša Primorsko-goranske županije na temu "Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode" održava se na riječkom Korzu.
Prijavljeno je 16 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa koje su izložile uzorke gotovih jela spravljenih od neuobičajene flore i faune, kao što su npr. kruščići od zamjenskih krušarica, variva i juhe od zamjenskih zeljarica i dr.
Na štandovima su se našli prženi skakavci, pohane vlasulje, sok od bazge, kupina, bagrema, pohani cvijetovi djeteline, bazge, salata od motara, lista maslačka..., a dijele i recepte.
Važno je naučiti, napominju mladi čuvari okoliša, kada se mogu brati biljke, gdje ih možemo naći, kako prikupiti i sačuvati.
Događanje su organizirali Eko centar mladih čuvara okoliša DND-a Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Javna ustanova Priroda.
Poslušajte što su rekli neki od mladih čuvara prirode:
Mladi čuvari okoliša i neuobičajena jela i namirnice
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.