Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako izgleda radni dan kada vam je ured iznad oblaka?

26.04.2023.

11:11

Autor: Radio Rijeka

Svjetski dan pilota

Svjetski dan pilota

Foto: - / HSPP

U svijetu se 26. dan travnja obilježava kao Svjetski dan pilota. Cilj je podizanje svijesti o predanosti i hrabrosti pilota diljem svijeta te skretanja pažnje na zanimanje o kojem se relativno malo govori. A o pilotima svakodnevno ovise sigurnost i životi stotina tisuća putnika!

Svjetski dan pilota

Svjetski dan pilota

Foto: - / HSPP

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) pridružio se obilježavanju Svjetskog dana pilota, pozivajući da pogledate kratki dokumentarni film "Ured iznad oblaka" o jednom uobičajenom radnom danu pilota putničkog zrakoplova.


"Važno je znati tko su ljudi koji se nalaze u kokpitu, a čije znanje, vještine i iskustvo igraju odlučujuću ulogu u davanju pečata avioprijevozu kao daleko najsigurnijem obliku prijevoza današnjice", stoji u njihovom priopćenju.


Malo statistike: u hrvatskoj nacionalnoj aviokompaniji o letovima brine 130 pilota, točnije 124 pilota i šest pilotkinja; svakodnevno se diljem svijeta odvija oko 100.000 letova; u svakom trenutku je u zraku oko pola milijuna ljudi; godišnje zrakoplovi prevezu milijarde putnika. 


Piloti su izloženi specifičnim izazovima i rizicima u radnom okruženju: izloženi su povišenim razinama stresa; nerijetko bore s umorom, a njihov posao odvija se u radnom okolišu koji je izuzetno nefiziološki, od razrijeđenog zraka i njegove smanjene vlažnosti, preko buke, vibracija, pa do ionizirajućeg zračenja što ih izlaže raznim zdravstvenim rizicima.


Dokumentarni film o jednom radnom danu pilota pogledajte OVDJE.


HSPP-a svim pilotima, kako civilnog, tako i vojnog, sportskog i transportnog zrakoplovstva, upućuje iskrene čestitke povodom Svjetskog dana pilota.


"Osim mirnog neba, mudrih i ispravnih odluka te profesionalnog uspjeha, želim svim pilotima da zauvijek uspiju zadržati u sebi djelić onog dječjeg oduševljenja avionima, da nastave njegovati svoju ljubav prema letenju i da uvijek, bez obzira na godine i stečeno iskustvo, nastave pronalaziti one sitne izazove koji će im omogućiti uživanje u svakom letu. Dragi moji kolege, sretan vam Svjetski dan pilota", poručuje Vladimir Bošnjak, predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.