Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:54 / 05.06.2022.

Autor: Nenad Lučić

Kako zadržati mlade u Gorskom kotaru?

Goranski projekt zapošljavanja

Goranski projekt zapošljavanja

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Dvogodišnje trajanje pandemije koronavirusa prouzročilo je niz globalnih promjena na tržištu rada, a prilagodba tim novitetima posebno je važna za ruralne krajeve, poput Gorskog kotara, žele li ublažiti i onako nepovoljne trendove odlaženja mladih. S tim se ciljem Lokalna razvojna agencija PINS iz Skrada odlučila uključiti u međunarodni projekt Go remote, u čiju su provedbu, uz potporu jedne norveške fondacije, uključeni partneri iz šest europskih država.

Pandemijsko je razdoblje nekim dobnim skupinama otežalo pristup tržištu rada, no istovremeno ponudilo i jedan od mogućih odgovora kako novonastale zapreke premostiti, kaže predsjednica Uprave Lokalne razvojne agencije PINS Dubravka Kolarić Zatezalo te pojašnjava kako je tijekom pretprošle i prošle godine COVID 19 utjecao na tršište rada, rastućom nezaposlenošću mladih, a rad na daljinu postao je jedno od prepoznatljivih obilježja "novog normalnog". Zato se ovim projektom želi osmisliti nov pristup zapošljavanju mlađih dobnih skupina u ruralnim područjima, a on se temelji upravo na poticanju rada na daljinu.
Zainteresiranima za rad na daljinu, projektom se osigurava stručna pomoć trenera, a na projektnu potporu mentora mogu računati i tvrtke, koje iskažu zanimanje za zaposlenima, čija je edukacija usmjerena na ciljane skupine. Riječ je o mladima iz slabije razvijenih područja u dobi od 20 do 29 godina i mlade majke, a u drugoj su skupini su mala i srednja poduzeća, zainteresirana za model rada na daljinu. S tim je ciljem već osmišljena platforma na kojoj se mlađi tražitelji posla mogu predstaviti svojim životopisom, a tvrtke iskazati potražnju za radnicima, što smatramo dobrim modelom za međusobno povezivanje.

Dubravka Kolarić Zatezalo

Kako su u projekt uključeni partneri iz Bugarske, Cipra, Finske, Islanda i Latvije, i ta su tržišta otvorena onima koji iskažu interes za rad na daljinu.


Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Vikend tema: Granski projekt zapošljavanja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.