Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koje su pouke prošlotjednih poplava u Gorskom kotaru?

05.10.2022.

15:37

Autor: Nenad Lučić

Pomoći Grada Vrbovskog mještanima Blaževaca ukazuje zašto treba financijski jačati goranske lokalne samouprave

Pomoći Grada Vrbovskog mještanima Blaževaca ukazuje zašto treba financijski jačati goranske lokalne samouprave

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Iz svake prirodne nepogode treba izvući pouke, pa tako i iz prošlotjednih poplava u Gorskom kotaru. Na nekim će lokacijama nadležne službe, ponajprije državna poduzeća, morati poduzeti dodatne aktivnosti da se velike štete ne bi ponavljale. I ova je nepogoda pokazala koliko je važno financijski jačati goranske gradove i općine, jer njihove interventne službe prve priskaču u pomoć ugroženim građanima.

U danima visokih vodostaja, pozornost je na području Gorskog kotara bila usmjerena na prema Rijeci Kupi. 


Istovremeno se u naselju Kupjak, tijekom najkišovitije prošlotjedne noći događala prava drama. Mali, mjesni potočić za samo dva noćna sata pretvorio se u razornu i pogubnu bujicu nakon koje je Toni Pleše u svojoj štali pronašao 18 stradalih ovaca i 12 janjadi. 


Bujica je i u susjedstvu poplavila podrume i prizemlja kuća, gospodarske i proizvodne objekte… Sve se to, kaže Pleše, moglo izbjeći da su nadležni dio korita potoka, koji prolazi ispod trupa državne ceste Rijeka-Zagreb, pravovremeno proširili. 


Ovako je njemu, njegovom susjedu Andreju Tomšiću i još nekolicini mještana Kupjaka poplava prouzročila nemale štete, koje, samo na stoci iznose nekoliko tisuća eura. 


Podatak da su stradalima u Kupjaku prvi pomogli vatrogasci s područja Općine Ravna Gora pojašnjava zašto goranske lokalne samouprave često ukazuju na potrebu financijskog jačanja gradova i općina Gorskog kotara. 


Riječ je o kraju u kojem se brojni klimatski izazovi događaju češće nego u mnogim drugim dijelovima Hrvatske, a pritom najbrže priskaču u pomoć lokalne interventne službe, ne pitajući što je čija nadležnost. 


Tijekom kišovitih i poplavnih dana uz Kupu to je bilo vidljivo u naselju Blaževci, gdje je upravo intervencija lokalne vlasti i komunalnog poduzeća Grada Vrbovskog smanjila razinu ugroze mještana, te ubrzala proces normalizacije života. 


S pristupnih cesta do sela uklanjao se rječni mulj te sanirali odroni i posljedice urušavanja stabala na kolnik, podsjeća članica uprave vrbovštanskog Komunalca Nikolina Osojnički. Pritom se, dakako, nije postavljalo pitanje, radi li se o županijskoj ili nerazvrstanoj prometnici. 


Mještanka Ana Mihelić ističe kako je u danima neprohodnosti glavnih prometnica prema selu, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić osobno šumskim cesticama mještanima dopremao namirnice i ostale potrepštine. 


Nakon svih tih poučnih priča ne treba zaboraviti da su Gorani tek na početku duge i nerijetko vrlo kišovite jesni, a i zimi, uslijed otapanja snijega, nabujali vodotoci znaju često i ozbiljno zaprijetiti. Poslušajte priču:

Koje su pouke goranskih poplava?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.