Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić: Ne odustajemo od sadnje krumpira!

07.04.2022.

11:46

Autor: Nenad Lučić

proizvodnja krumpira

proizvodnja krumpira

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Mnoge je pretprošle godine, na početku pandemije, začudila odluka Grada Vrbovskog da u vremenu koje je bilo obilježeno općom gospodarskom stagnacijom, pokrene vlastitu proizvodnju krumpira te istovremeno za svoje žitelje osigura određene količine sjemena ove poljoprivredne kulture. 

Nakon trogodišnjeg trajanja projekta gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, najvažnijim smatra pokazatelje, koji kažu da i dalje velik broj kućanstava iskazuje interes za donacijom sjemenskog krumpira. 


Njihov se broj ove godine kreće oko 850, a svakom od interesenata će biti donirano po 25 kilograma sjemena ove poljoprivredne kulture. S dolaskom proljeća lokalna samouprava je na 3 hektara zemljišta u dolini rijeke Kupe svoj dio sadnje već privela kraju. 


Poticaj za to su svakako bila pozitivna iskustva ranijih sezona, jer je već u prvoj godini je posađeno 6, a dobiveno u konačnici više od 100 tona uroda krumpira! Lani je urod bio nešto manji, no kako je zbog toga cijena ove poljoprivredne kulture narasla, financijski je efekt nakon svega bio gotovo isti. 


Samim tim ostvareni je prihod omogućio da se i ove godine može krenuti u nabavu sjemenskog krumpira za kućanstva. Ove se godine veličina površina i količine, koje je Grad posadio u dolini Kupe nisu mijenjale, a područje uz spomenutu rijeku, na svega dvjestotinjak metara nad morem, zbog tih se zemljopisnih obilježja i kvalitete tla dosad pokazalo kao perspektivan poljoprivredni kraj. 


Naime, na parcelama koje ove sezone neće biti zasađene krumpirom posadit će se neke vrte žitarica. Prije dvije godine, kaže gradonačelnik Mufić, nitko nije razmišljao, niti je mogao predvidjeti aktualna poskupljenja hrane, jer se u razdoblju potpunog lockdowna žitelje ponajprije željeno potaknuti da izađu na svoja polja.

Ova je godina, zbog osjetnog rasta cijena, pokazala da bi donacija sjemenskog krumpira kućanstvima mogla biti i više nego hvalevrijedna pomoć.

Dražen Mufić

Dobije li se od doniranih 25 kilograma desetorostruko veći urod, riječ je o količinama, kojima će prosječno velika obitelj moći itekako krumpirom namiriti svoje potrebe tijekom zime. 


Budu li, pak, količine uroda, kao prve sezone, iznadprosječne, njima će Grad Vrbovsko moći opskrbiti kuhinju matične osnovne škole i gradskog vrtića, a u tom bi se slučaju dio krumpira mogao donirati i humanitarnim organizacijama te potrebitima. Poslušajte emisiju i otkrijte više:

emisija Leksikon

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici