Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kupa: ekološka akcija čišćenja obala i korita

05.04.2022.

13:39

Autor: Nenad Lučić

rijeka Kupa

rijeka Kupa

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Nakon dvogodišnjeg prekida zbog pandemije koronavirusa, uz gornji tok Kupe u Gorskom kotaru ove će subote iznova biti održana tradicionalna ekološka akcija čišćenja obala i korita. 

Najavljeni dolazak učenika iz brojnih osnovnih i srednjih škola te članova vatrogasnih i drugih udruga, jamstvo je da će sa svih površina uz vodotoke, posebno riječnih plaža, temeljito biti uklonjen otpad, ali i suvišno raslinje.


Akcija se ove godine održava 15. Put. Riječ je o tradiciji koja nemalo utječe na ekološku očuvanost jednog od turistički najprivlačnijih dijelova Gorskog kotara, a da će ona i tijekom nadolazećeg vikenda biti vrlo opsežna, u ime organizatora, Udruge Kupa iz naselja Brod na Kupi, najavio je njezin predsjednik Davorin Klobučar.


Objasnio je da će se akcija uz vodotoke Kupe i Kupice odvijati na potezu u dužini od tridesetak kilometara. Naglasak će biti na kupalištima, odnosno lokacijama gdje, posebno tijekom ljeta, uobičajeno boravi veći broj ljudi.


Tijekom akcije ćemo koristiti i rafting čamce, a na njoj tradicionalno sudjeluju i ronioci, koji, na mjestima gdje je rijeka dublja, izvlače krupnije smeće. Ukratko, riječ je o sveobuhvatnoj akciji koja se odvija na vodi, pod vodom i oko vode, istaknuo je Klobučar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.