Hrvatski radio

Radio Rijeka

Listopad: mjesec slavlja ljubavi prema životinjama

02.10.2022.

12:21

Autor: Marta Ožanić

Krava

Krava

Foto: Smoliyenko Dmytro / Ukrinform/ABACA / Pixsell

Listopad je mjesec u kojemu se slavi ljubav prema životinjama! Počinje Svjetskim danom vegetarijanstva koji se obilježava 1. listopada pa slijedi Svjetski dan životinja s farma koji se obilježava danas, a koji skreće pozornost na patnju i smrt milijarda životinja s farma. Tijekom listopada potiče se razmišljanje o našem odnosu prema životinjama i navikama kojima utječemo na njihovu sudbinu, sudbinu drugih ljudi, okoliša i vlastita tijela.

Vegetarijanci ne jedu životinje, odnosno meso i ribe, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegani ne jedu niti mlijeko niti med, nego jedu isključivo namirnice biljnog podrijetla.


Svjetski dan životinja s farma obilježava se kako bi osvijestio činjenicu da je svake godine nekoliko desetaka milijarda životinja diljem svijeta uzgojeno, zatočeno, mučeno i na kraju ubijeno zbog ljudske navike jedenja mesa, mlijeka i jaja. Svjetski dan vegetarijanstva i Svjetski dan životinja s farma mogu biti poticaj za informiranje o zdravstvenim, ekonomskim i ekološkim prednostima vegetarijanske i veganske prehrane odnosno njezinim prednostima za životinje, ljude, okoliš i zdravlje.


Mesna prehrambena industrija jedan je od najvećih zagađivača okoliša pa smanjivanje, ako ne već potpuno izbacivanje, unosa hrane životinjskog porijekla uvelike utječe na klimatske promjene odnosno odraz je ekološke pismenosti.


Za održivi razvoj, odluka o smanjenju kupovine i unosa namirnica životinjskog porijekla dugoročno bi postepeno ostvarivala čak nekoliko globalnih ciljeva za održivi razvoj, a koji su 2015. doneseni za sljedećih petnaest godina, sve u cilju svjesnog rada na stanju održivosti te edukacije i razvijanja svijesti o održivom razvoju.


Sedamnaest globanih ciljeva za održivi razvoj (Sustainable Development Goals, SDGs), poznati i kao Globalni ciljevi, novi su, univerzalni ciljevi i pokazatelji za koje se očekuje da će ih članice Ujedinjenih naroda koristiti u kreiranju svojih programa i politika u sljedećih petnaest godina odnosno do 2030.


Svakako vrijedi barem pokušati smanjiti kupovinu i unos namirnica životinjskog porijekla, a listopad kao mjesec obilježavanja ljubavi spram životinja se čini kao dobro opravdanje za učiniti prvi korak!


U Europskom parlamentu 2010. godine izglasan je amandman koji daje pravnu definiciju i zaštitu izraza "vegetarijansko" i "vegansko". Time jamči da proizvodi koji se deklariraju kao "vegetarijanski" ne uključuju proizvode dobivene od bilo kojih životinja uključujući i ribe, a oni s deklaracijom "veganski" ni bilo kakve namirnice životinjskog podrijetla. Postoji i europska oznaka označavanja proizvoda i jela, tzv. V-oznaka odnosno V-label.


Pokušajte i ne zaboravite nam javiti dojmove!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.