Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zagrljajem i toplom riječju proslavimo Majčin dan: mama, hvala ti za sve!

08.05.2022.

10:36

Autor: Anja Matić

.

.

Foto: - / PIxabay

Današnji je dan diljem svijeta posvećen majkama: ženama koje su tu uvijek uz nas, koje nas bezgranično i nesebično vole i bez kojih ne bismo bili ljudi kakvi jesmo danas. Čvrst zagrljaj i riječi poput volim te i hvala ti najmanje su što im možemo poručiti. 

Pitate li se zašto Majčin dan slavimo baš danas? Proslava majki i majčinstva datira još od starih Grka i Rimljana koji su održavali festivale u čast božica majki Rhee i Cybele.


"Moderni" oblik proslave Majčinog dana počeo je u SAD - u 1908. godine. Navedene godine Anna Jarvis, mirovna aktivistkinja, organizirala je memorijal u spomen svoje pokojne majke koja je organizirala klubove u kojima je podučavala majke kako da se brinu o djeci.


Do 1912. godine brojne američke države i gradovi usvojile su Majčin dan kao praznik, a Anna Jarvis je potom osnovala i Međunarodnu udrugu za Majčin dan. Zahvaljujući njoj, 1914. godine druga nedjelja u svibnju službeno je postala Majčin dan.


I kad su daleko, one su blizu - svim majkama danas najsrdačnije želimo sretan dan!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.