Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potraga za podvodnim blagom: Mali cvijet

26.01.2022.

16:13

Autor: Albert Petrović

Podmorje

Podmorje

Foto: Danijel Frka / Radio Rijeka

Današnja potraga za potonulim blagom vodi nas do otoka Hvara ali nećemo tražiti nestali brod već zrakoplov američki bombarder B-24 Liberator, koji je tamo potonuo 1944. Nakon što je skupina ronilaca pronašla ostatke zrakoplova u moru kod Sućuraja, uspjela je očitati serijski broj i obratila se Danijelu Frki, koji je na osnovu toga identificirao potonuli zrakoplov i još više filmski uzbudljivu priču spomenuti bombarder pripadao je eskadrili američkih snaga s bazom kraj Foggie u Italiji koju su saveznici okupirali i otkuda su polijetali na zadatke.

Imao je deset članova posade koja mu je nadjenula ime La petite fleur po tada svjetski poznatom hitu. Među vojnicima, tada je bio običaj zrakoplovu nadjenuti ime od milja, najčešće voljene osobe, ili pak nadimak koji će donijeti sreću...


Tako je Mali cvijet u studenom 1944. poletio prema odredištu u okupiranoj Poljskoj gdje je obavio bombardiranje neprijateljskih ciljeva. Pri povratku je bio pogođen njemačkim projektilom i shvativši da, gubeći gorivo i visinu neće stići do baze u Italiji. Posada je iznad Hvara počela iskakati. Nakon što je osam članova iskočilo, deveti-mehaničar nespretno je potegnuo ručicu pa se padobran otvorio u avionu i zapleo u nerazmrsivo klupko. Vidjevši da mehaničar ne može iskočiti pilot je odlučio pokušati spustiti zrakoplov na površinu mora koje nije bilo sasvim mirno. Avion se prepolovio na dva dijela, ali puknuo je kod stražnjeg, repnog dijela pa su i pilot i mehaničar ostali neozlijeđeni. Kasnije su ih, kao i ostale članove posade pokupili partizani i vratili u njihovu bazu.


Mali cvijet leži na četrdesetakak metara dubine, trbuhom prema površini, dakle izvrnut naopako i često ga nastanjuju jata riba. Za ronjenje do njega potreban je dodatni oprez zbog oštrih bridova na koje se neoprezan ronilac može lako porezati.

Danijel Frka: Mali cvijet

Danijel Frka: Mali cvijet

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.