Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:13 / 14.02.2022.

Autor: Josip Krmpotić

Medni poljubac: dobra pčelarska godina i novi okusi su tu

Koliko boja, mirisa, a tek okusa...

Koliko boja, mirisa, a tek okusa...

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Medni poljubac, manifestacija koju organiziraju Udruga za promociju i primjenu pčelarske etike Biopčela i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i ove je godine pokrenuo niz malih obrta zaljubljenika u pčele pa je tako na dva natjecanja: Zlatno ulište i Salvia Aurea prijavljeno čak 75 uzoraka meda. Finale je pčelare i medoljupce okupilo u Kašetici primorsko-goranskoj na njen četvrti rođendan.

Nije bilo lako komisji koja je ocjenjivala miris, okus, aromu, izgled, taktilna svojstva... Pravo bogatstvo pašnjaka gorskih prostora, novi vrlo zanimljivi meduni, ljepote kadulje s otoka i iz Primorja... sve to ukazuje na ekstremnu kvalitetu medova. 


Pojavili su se i najnoviji meduni, primjerice bezbojni ili medun od maline. Nakon 15 godina imamo puno razloga za zadovoljstvo, rekao je Dražen Lušić iz Hrvatske udruge senzorske analize meda. 


Pričali su nam zaljubljenici u med i pčelice. Lušić sretan zbog još jedne dobre pčelarske godine koja je Hrvatskoj udruzi senzorske analize meda dala puno posla, a Branko Vidmar i Mirko Almaši o medunu pa o kadulji, poslušajte za početak o nečem vrlo interesantnom:

Koliko medenih poljubaca...

A nagrađeni su:

A nagrađeni su:

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.