Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan sindroma Down: inkluzija je pravo!

21.03.2023.

10:39

Autor: Tatjana Sandalj, Nenad Lučić

Male ruke složile su se i napravile slikovnicu

Male ruke složile su se i napravile slikovnicu

Foto: - / Udurga za sindrom Down - Rijeka 21

21. ožujka obilježava se kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom i tim povodom puno mladih uči o inkluziji koja je pravo, a ne privilegija. Prenosimo dobar riječko-opatijski i delnički primjer.  


Svi smo mi različiti, svi smo mi posebni. Svijet ne bi bio tako lijep da smo svi isti. Različitost je najveće bogatstvo koje možemo imati.

iz slikovnice "vidimo sE"

Udruga za sindrom Down - Rijeka 21 predstavila je, u suradnji s brojnim partnerima, slikovnicu istoga naziva kao i projekt koji provode već više godina: "vidimo sE".


Sadržaj i ilustracije osmislile u učenice i učenici drugog i trećeg razreda PŠ Ičići, pod mentorstvom Ljerke Knežević. Polaznica te škole, djevojčica s Down sindromom ispisala je rukom tekst slikovnice koju su za tisak priredili učenici Prirodoslovno grafičke škole iz Rijeke. 


Uz slikovnicu predstavljena je i pjesma "vidimo sE" za koju je tekst i glazbu napisala Karolina Hauptfeld. U aranžmanu Aleksandra Valenčića pjesmu izvode učenice i učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke. Pjesma je snimljena na nosaču zvuka, a i pjesma i tekst slikovnice dostupni su, posebno slijepim i slabovidnim osobama, na internetu posredstvom QR koda objavljenog u slikovnici.


Budući odrasli ljudi naučili su putem puno o inkluziji. Stariji uče nešto sporije. Još uvijek je prisutan strah kao barijera za uključivanje djece s Down sindromom u redoviti odgojno-obrazovni program vrtića i škola. Posebno je velik problem zapošljavanje osoba s Down sindromom. 


Ipak, ima pozitivnih primjera, društvena klima se polako mijenja i možda jednom dođemo do toga da prestanemo govoriti o inkluziji kao o privilegiji, nada se Ana Buneta iz Udruge za sindrom Down - Rijeka 21. Poslušajte razgovor:

Ana Buneta o radu Udruge za sindrom Down - Rijeka 21 i o tome što bismo još trebali mijenjati

Detalj naslovnice slikovnice: vidimo sE

Detalj naslovnice slikovnice: vidimo sE

Foto: - / Udruga za sindrom Down - Rijeka 21

Za stanovnike područja Grada Delnica sa sindromom Down te njihove roditelje, u utorak predvečer tradicionalno primanje organizirala je gradonačelnica Katarina Mihelčić. To je rezultat kontinuiranog nastojanja najveće lokalne samouprave Gorskog kotara da organizacijom raznovrsnih sadržaja promiče načelo socijalne uključenosti osoba s teškoćama u razvoju.


Dosad je s tim ciljem i uz angažman volontera, u Delnicama osmišljeno nekoliko kreativnih i drugih programa, no gradonačelnica Katarina Mihelčić smatra, da se za osobe s Down sindromom može učiniti i mnogo više. Poslušajte izjavu:

Down sindrom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.