Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mobilne ambulante - rješenje za probleme organizacije zdravstvenih timova u Gorskom kotaru?

10.02.2022.

15:23

Autor: Nenad Lučić

Mobilne ambulante su rješenja u nekim drugim ruralnim područjima

Mobilne ambulante su rješenja u nekim drugim ruralnim područjima

Foto: Sebastian Kahnert / DPA / Pixsell

Pokazatelji posljednjeg popisa stanovništva ukazuju kako će, zbog nepovoljnijih demografskih trendova, u Gorskom kotaru sve zahtjevnija biti organizacija kvalitetnog sustava zdravstvene skrbi. Zbog toga je drugi put u godinu dana ova tema uvrštena u dnevni red zajedničkog sastanka čelnika goranskih lokalnih samouprava. 

Loši demografski trendovi u Gorskom kotaru ne utječu samo na brojnost starijih korisnika zdravstvenih usluga, već i medicinskih djelatnika koji odlaze u mirovinu, podsjeća ravnatelj Doma zdravlja Primorsko–goranske županije Vladimir Mozetič. Neovisno o navršenih 65 godina života, medicinski timovi mogu zatražiti produženje rada, no takvih je slučajeva sve manje i učestaliji su odlasci u mirovinu, upozorava Mozetič i dodaje da se zbog toga može dogoditi da ne bude dovoljno kadrova.


Spomenuta situacija nameće razmišljanja o nekim novim modelima koji će osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb u Gorskom kotaru, pri čemu ravnatelj Mozetič posebno ističe uvođenje tzv. mobilnih ambulanti kojima bi se poboljšala dostupnost zdravstvene zaštite u područjima poput Gorskog kotara, gdje je velika raspršenost stanovništva. Mobilna ambulanta je vozilo, uređeno kao ordinacija, tumači i dodaje da bi u tom sustavu bilo od interesa da se lokalne samouprave uključe u uređenje baznih stanica, odnosno mjesta gdje bi vozilo došlo i pružalo zdravstvenu uslugu.


Procijenjena vrijednost mobilnih ambulanti iznosi do 1,6 milijuna, a uređenje baznih stanica najviše 200 tisuća kuna. Poslušajte prilog:

Mobilne ambulante su efikasno rješenje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.