Hrvatski radio

Radio Rijeka

"More zna, otok pamti" - odazovite se eko akciji na Lošinju

07.04.2022.

10:55

Autor: Radio Rijeka

More zna!

More zna!

Foto: - / Institut Plavi svijet

Na otoku Lošinju ovog vikenda, 9. i 10. travnja, održat će se eko akcija čišćenja obale i podmorja. Očekuje se više od 250 sudionika koji će zajedničkim snagama pokušati očistiti korijen luke Mali Lošinj, obalu od Velopina do Borika (Sunčana uvala), uvalu Čikat te obalu od ferala do Rovenske u Velom Lošinju i u Nerezinama Halmac i Tržić.

I ove je godine osnovni cilj projekta podizanje svijesti javnosti o problemu otpada na morskom dnu i plažama te promicanje održivih rješenja za očuvanje morskog okoliša.


Prethodne 2021. godine, približno 60 sudionika na samo dvije lokacije, podmorju uvale Valdarke te luke Rovenske, prikupilo je ukupno 2 tone, odnosno 10m3 različitog otpada među kojim su bile automobilske gume, staklene boce, dijelovi staklo-plastike, odbačene vrše, konopi i ostaci potopljenih pontona za privez brodica.


Akcija se održava u organizaciji Instituta Plavi svijet i ronilačkog centra SUBSEASON, Grada Mali Lošinj, Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja, Jadranka turizam te brojnim udrugama, klubovima i ostalima, s ciljem očuvanja prirodne baštine lošinjskog podmorja. Ovaj vikend znate što vam je činiti: uputite se na Lošinj i odazovite se ovoj pohvalnoj akciji!

jedan od ronilaca

jedan od ronilaca

Foto: - / Institut Plavi svijet

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.