Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon treće sezone sadnje krumpira u Vrbovskom: projekt će rasti!

15.09.2022.

16:11

Autor: Nenad Lučić

Sadnja krumpira kod Vrbovskog

Sadnja krumpira kod Vrbovskog

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Grad Vrbovsko je početkom pandemijske krize na zemljištu uz rijeku Kupu pokrenuo vlastitu proizvodnju krumpira, te, uz to, za nemali broj žitelja osigurao po 25 kilograma sadnog sjemena. Nedavno je privedena kraju treća proizvodna sezona u nizu, a sve je izglednije da bi se projekt mogao dodatno razvijati. 

Ovogodišnji urod na dva hektara površine dosegnuo je više od 50 tona krumpira, što je, kaže gradonačelnik Dražen Mufić, znatno manje nego prve rekordne godine (109 tona), no tada je, pridodaje, sadna površina bila za cijeli hektar veća. 


Pribroji li se tome i ovogodišnje, poprilično sušno ljeto, s podatkom da se, od ukupno pedesetak, oko 40 proizvedenih tona odnosi na konzumni krumpir, u Vrbovskom mogu biti i više nego zadovoljni. Naime, zahvaljujući uhodanoj suradnji s ličkom tvrtkom Agrovelebit, za cjelokupni je urod, uz povoljnu cijenu, osigurano tržište. 


Razloga za zadovoljstvo ima i zbog činjenice da se ove godine sadilo rane sorte. Time je, nakon proljetne sadnje, izbjegnuta mogućnost da ubiranje uroda, kao lani, potraje do kasne jeseni, koja u Gorskom kotaru zna obilovati kišom i drugim za poljoprivredu nepovoljnim vremenskim prilikama. Ovogodišnje su količine za tržišni plasman bile spremne već tijekom kolovoza. 


Posebna vrijednost vrbovštanskog projekta su donacije, od po 25 kilograma sjemenskog krumpira stanovništvu, za koje je, kao i prve godine, ove sezone zanimanje iskazalo oko 850 obitelji, dok je lani broj interesenata dosegnuo više od tisuću. U Vrbovskom se nadaju da bi na taj način postupno mogli potaknuti kooperantsku suradnju lokalnih obiteljskih gospodarstava s Agrovelebitom. 


Dok se to ne dogodi Grad Vrbovsko, nakon opremanja svog poduzeća odgovarajućom mehanizacijom ozbiljno razmišlja o povećanju svojih sadnih površina s dva na pet hektara. Jer, iako se dosadašnjom razinom proizvodnje na razlici u cijeni uspjela ostvariti dobit potrebna za nabavu dovoljnih količina sjemenskog krumpira, uoči svake nove sezone treba voditi računa i o tome da se mogu dogoditi i godine s lošijim urodom. 


U tom bi slučaju željeni proizvodni rezultat, zaključuje Mufić, jamčila isključivo sadnja na površinama, koje bi bile veće od dosadašnjih. Poslušajte razgovor:

Nakon treće sezone sadnje krumpira u Vrbovskom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.