Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nazire li se rješenje za drvnu industriju u Vrbovskom?

26.03.2023.

12:20

Autor: Nenad Lučić

Tijek stečaja

Tijek stečaja

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Kada je početkom prošlog desetljeća tvrtka "Cedar" iz Kastva na prostoru zamrle drvne industrije u Vrbovskom pokrenula projekt, procijenjen na više od 100 milijuna eura činilo se da će malom goranskom gradiću suvremen pogon s više od dvije stotine zaposlenih donijeti nov gospodarski zamah. Međutim, nakon dvogodišnjih problema i proizvodnih prekida, u spomenutoj je tvrtki prije petnaest mjeseci pokrenut stečaj, a nazire li se rješenje aktualne situacije provjerio je Nenad Lučić.


Zbog činjenice da je ogroman dio planiniranih ulaganja u pilanu, sušare, energane i druge dijelove Cedrovih pogona tijekom deset godina realiziran, te da je projektom planirana izgradnja dodatnih postrojenja za izradu lijepljenih ploča i peleta, ne čudi da se tijek stečajne priče u Vrbovskom pažljivo prati. 

Dobro je i razumljivo da postoji toliko zanimanje, jer riječ je o pogonu koji je zapošljavao više od dvije stotine ljudi. Upravo su i naša najveća htijenja vezana uz to da proizvodnja čim prije iznova krene, i da se ljudi iznova zaposle. Moram reći i to, kako mi još uvijek čudno zvuči podatak da je tvrka, godinu ili dvije ranije ostvarivala 50 milijuna dobiti, te nakon takvih poslovnih rezultata završila u stečaju.

gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić

Tijek stečaja

Tijek stečaja

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

No više od traženja odgovora na brojna pitanja vezana uz uzroke, koji su doveli do stečaja, stanovnike Vrbovskog i gradonačelnika Dražena Mufića ponajprije zanima, hoće li i kada veliki proizvodni kompleks iznova postati mjesto zapošljavanja. Situacija zasad ne ohrabruje jer Mufić kaže kako nema pouzdanih informacija da bi se u vrbovštanskom pogonu "Cedra" uskoro moglo nešto dogoditi, što bi najavljivalo ponovno pokretanje proizvodnje. Poznato je da je započela rasprodaja "Cedrove" imovine, a zasad je vezana uz upravnu zgradu tvrtke u Kastvu. To zasad ne narušava cjelovitost pogona u Vrbovskom, a realiziraju li se zacrtani planovi vezani uz izgradnju tvornica lijepljenih ploča i peleta, posao bi mogao biti nastavljen. Međutim, zasad se ne nazire ulagač koji bi sve to bio spreman pokrenuti.


Socijalne posljedice se itekako osjećaju, jer većina nekadašnjih zaposlenika "Cedra" su stanovnici područja Grada Vrbovskog. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.