Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Novi put" socijalnog uključivanja beskućnika

05.04.2022.

13:08

Autor: Neva Funčić

Ilustracija - beskućništvo

Ilustracija - beskućništvo

Foto: - / Pixabay

Završna konferencija EU projekta Novi put - inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika, u riječkom hotelu Bonavia je okupila stručnjake iz Rijeke, Zagreba, Splita, Osijeka i Ljubljane. U sklopu projekta, u Rijeci je pokrenut Centar za podršku beskućnicima te FollowUp program stjecanja novih znanja.

Beskućnici nisu samo osobe bez krova nad glavom, već i oni čije je stanovanje nesigurno ili neadekvatno. Ukoliko imate skupi stambeni kredit i ostanete bez posla, vrlo skoro biste se mogli naći u situaciji beskućništva, istaknula je voditeljica projekta Novi put Maja Pudić, ujedno i voditeljica Odjela za socijalnu skrb Grada Rijeke.


Projekt inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika proveden je u uvjetima pandemije, od 2020. godine, a proveli su ga Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke u partnerstvu s riječkim prihvatilištima Udruge Oaza i Franjevačkog svjetovnog reda Trsat "Ruže sv. Franje" te Centrom za socijalnu skrb. Sredstva od 1.483.984,74 su u potpunosti osigurana iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkovitosti ljudskih potencijala.


Tijekom dvije godine obnovljen je i opremljen prostor na lokaciji nužnog smještaja Grada Rijeke gdje je osnovan Centar za podršku beskućnicima, a pokrenut je i FollowUp program osnaživanja beskućnika novim znanjima i vještinama. Iako je bilo predviđeno uključivanje 80 korisnika, projektom je obuhvaćeno njih čak 95. Novi je prostor opremljen informatičkom opremom za provođenje edukacijskih radionica, a mogu je koristiti i djeca iz nužnog smještaja.


Sašo Rink, direktor Javnog stanovanjskog sklada MO Ljubljana prenio je ljubljanska iskustva, gdje grad raspolaže s 4.500 neprofitnih stanova, od kojih je 450 namijenjeno nužnom smještaju. "Problem je uvijek novac, kojeg država ne izdvaja dovoljno za riješavanje problema beskućništva, no srećom grad Ljubljana ima više sluha za pomaganje", rekao je Rink koji EU projekt smatra dobrom platformom za razmjenu iskustava. 


Predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike i splitske Udruge Most Drago Lelas pocjenjuje da je u ovom trenutku u Hrvatskoj na ulicama oko 500 beskućnika, dvostruko više od raspoloživog smještaja u skloništima.


U riječkim skolništima Oaza i "Ruže sv. Franje" raspoloživo je 28 ležajeva, a Grad Rijeka u pošloj je godini u skrb o beskućnicima uložio oko dva milijuna kuna. Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji već 21 godinu ima projekt nužnog smještaja beskućnika i osoba u riziku od siromaštva, a financijski podupire i udruge koje brinu o prihvatilištima, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.


U skopu projekta Novi put pripremljena je i kazališna predstava "Crna vuna", koja će u suradnji riječkih beskućnika i Kolektiva Igralke biti premijerno odigrana u utorak u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Poslušajte izjave voditeljice projekta Maje Pudić, voditelja FollowUp programa Pjera Orlića, gosta iz Ljubljane Saše Rinka, dogradonačelnika Gorana Palčevskog i predsjednika Mosta Drage Lelasa:

Kakav je to Novi put?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.