Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ono što volonteri imaju zajedničko je nesebična želja za doprinosom zajednici

03.12.2022.

16:49

Autor: Irena Grdinić

Ilistracija; srce na balkonu

Ilistracija; srce na balkonu

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Povodom skorašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana volontera u današnjoj emisiji Klasa optimist ugostili smo dvije volonterke. Današnje gošće bile su Asja Brusić, koordinatorica volontera u kulturi i Đana Pahor, ravnateljica Crvenog križa u Opatiji.

Što je to volontiranje u kulturi i koja je dragocjenost toga? Asja Brusić koordinatorica je volontera u kulturi, a djeluje u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, za čiji su projekt volonterske pripreme započele još 2018., jedinstveni je takav program volontiranja u kulturi u Hrvatskoj.


Može li se odrediti koja je sličnost svim ljudima koji volontiraju? Što je to po čemu su oni međusobno slični? Postoji li karakterističan profil ljudi koji volontiraju?


Đana Pahor, ravnateljica Crvenog križa u Opatiji, volonterka je u socijali još od djetinjstva. U sklopu Crvenog križa surađuje s oko stotinjak volontera.


Međunarodni dan volontera obilježit će se 5. prosinca te će tada svim volonterkama i volonterima dizalice na lukobranu svijetliti crvenim svijetlom.


Što su nam naše gošće rekle o čarima volontiranja ali i o tome što možemo očekivati u obilježavanju Međunarodnog dana volontera poslušajte u nastavku:

Asja Brusić i Đana Pahor o volontiranju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.