Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija: 440 kompostera bit će podijeljeno građanima bez naknade

31.01.2022.

14:55

Autor: Tatjana Sandalj

440 kompostera bit će podijeljeno Opatijcima

440 kompostera bit će podijeljeno Opatijcima

Foto: - / Grad Opatija

Novom odlukom o zbrinjavanju otpada, izglasanom na Gradskom vijeću Opatije, od 1. siječnja iduće godine odvajanje biološkog otpada bit će obavezno za stanovnike. U tu svrhu je Grad Opatija, preko svog komunalnog poduzeća, pribavio 440 kompostera koji će, na osnovi ranije iskazanih potreba, biti podijeljeni građanima.

Grad Opatija nabavio je 440 kompostera vrijednih 165 tisuća kuna. 60 posto tih sredstava osigurao je Grad Opatija, a 40 posto osigurano je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Komposteri će biti podijeljeni besplatno građanima koji će se odazvati na javni poziv, a poziv će biti objavljen na mrežnim stranicama tvrtke Komunalac. 


Ovo je jedan od najefikasnijih načina redukcije otpada, rekao je gradonačelnik Fernando Kirigin, budući da se izdvajanjem bio otpada iz ukupnih količina komunalnog otpada smanjuje ukupna količina komunalnog otpada za 30 do 40 posto. Na području Liburnije još uvijek nije moguće odvojeno sakupljati i odvoziti bio otpad jer ne postoji kompostana i stoga grad potiče građane na kućno kompostiranje.


Komposteri dolaze rasklopljeni u kartonskom pakiranju, vrlo ih je jednostavno složiti i dugovječni su. Izrađeni su od recikliranog polipropilena, otporni su na kemikalije i deterdžente, ali i djelovanje sunca jer imaju UV stabilizator. Imaju široke pukotine na bočnim zidovima radi homogene ventilacije i ubrzavanja procesa kompostiranja bez stvaranja neugodnih mirisa. O korištenju kompostera bit će riječi na radionicama što ih grad planira organizirati u suradnji s udrugom Žmergo.


Poslušajte gradonačelnikovu izjavu:

Fernando Kirigin o komposterima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.