Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Gotovo 99% ispitanih lokacija može se pohvaliti izvrsnom kakvoćom mora!

11.08.2022.

11:22

Autor: Alen Čemeljić

Plaža Sablićevo na Pećinama

Plaža Sablićevo na Pećinama

Foto: - / Pixsell

I posljednje ispitivanje kakvoće mora za kupanje koje je provedeno na čak 270 lokacija u Primorsko-goranskoj županiji pokazalo je da je more na Kvarneru izuzetno čisto. Ako više volite postotke, radi se o 98,52 posto lokacija kojih krasi izvrsna kakvoća mora. 

Na gotovo svim lokacijama more je izvrsne kvalitete, a tek je na četiri lokacije kakvoća mora ocijenjena ocjenom dobro (3).


Ispitivanje je provedeno od 25. srpnja do 7. kolovoza. Usporedbe radi, na području Splitsko-dalmatinske županije mjerila se kakvoća mora na 100 lokacija manje, na većini plaža more je dobilo ocjenu izvrsno, na dvije je lokacije more ocijenjeno dobrim, a na dvije tek zadovoljavajućim. 


U Istri je također more na većini lokacija izvrsne kvalitete, dok je na 9 lokacija ocijenjeno kao dobro, a na dvije lokacije zadovoljavajuće.


Ako vas zanima kakvoća mora i ostalih županija u Hrvatskoj, više saznajte -OVDJE-.


Poslušajte cijeli razgovor s dr. Darijom Vukić Lušić, voditeljicom Mikrobiologije okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, i saznajte koji su kriteriji, koliko često se provodi ovo ispitivanje i utječe li lošija ocjena kakvoće mora na ljudsko zdravlje i kožu:

razgovor u eteru s Darijom Vukić Lušić

Foto: Pajol-bar Pećine FB

Foto: Pajol-bar Pećine FB

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.