Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: pred vijećnicima demografske mjere i zaštita od divljači u naseljima

24.01.2022.

14:48

Autor: Neva Funčić

Na županijskoj skupštini bit će riječi i o mjerama protiv divljači

Na županijskoj skupštini bit će riječi i o mjerama protiv divljači

Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

Skupština Primorsko-goranske županije će u četvrtak 27. siječnja raspravljati o demografskim podacima i akcijskim mjerama koje treba poduzeti, ali i o stanju lovstva i mjerama zaštite stanovnika urbanih područja od napada divljači, najavljeno je na konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji.

Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić za sjednicu je najavio najaktualniju od trinaest tema - raspravu o analizi demografskih podataka te prijelogu konkretnih mjera. Boras Mandić ističe da nas podaci svrstavaju uz bok sa slavonskim županijama te očekuje da će skupštna prihvatiti konkretne prijedloge demografske studije PGŽ. 


Nakon prošlotjednog napada vepra na čovjeka u zaleđu Lovrana, više je nego aktualno i izvješće o stanju lovstva i prijedlog mjera zaštite od napada divljači u naseljima, a Boras Mandić je najavio i da će na poziv vijećnika gost Aktualnog sata biti ravnatelj NZZJZ PGŽ.


Zamjenica župana Marina Medarić navela izdvajanje 428 tisuća kuna iz županijskog proračuna za rad nacionalnih manjina. S po 30 tisuća kuna sufinancira se rad osam vijeća nacionalnih manjina: albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, romske, slovenske, srpske i talijanske manjine. Češka, mađarska, slovačka, ukrajinska, slovačka i ruska nacionalna manjina imaju svoje predstavnike čiji se rad također sufinancira, izvijestila je dožupanica.


Na pitanje novinara rekla je i da su nastavljeni su pregovori o početku radova na dogradnji luke Mrtvaška. Izmijenjeni projekt obale, snižene u skladu sa zahtjevima mještana otoka Ilovika, upućen je na odobrenje Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, izvijestila je Medarić te najavila sastanak s predstavnicima izvođača kako bi dogovorili privremeni pristan brodova u okviru građevinskog područja. Dodala je i da Grad Mali Lošinj financira prijevoz učenika, ali i bolesnika s otoka Ilovika, koji i nadalje koriste luku Mrtvaška.


Pročelnik odjela za turizam i ruralni razvoj Mladen Brajan izvijestio je da je PGŽ objavila natječaje za potpore u poljoprivredi i ulaganja u turističku infrastrukturu. Otvoreni su do sredine veljače, vrijednost natječaja za obnovu stočnog fonda i povećanje konkurentnosti je 700 tisuća kuna, a za obnovu turističke infrastrukture gradova i općina dostupno je milijun kuna, rekao je Brajan.


Poslušajte konferenciju za novinare:

PGŽ: najava skupštine, o divljači u naseljima, poticaji poljoprivredi, luka Mrtvaška

U PGŽ pred novinarima

U PGŽ pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.