Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počeo sam fotografirati da pobijedim sramežljivost

13.03.2022.

16:17

Autor: Albert

Rino Gropuzzo

Rino Gropuzzo

Foto: Albert Petrović / Radio Rijeka

Rino Gropuzzo, riječki fotograf svjetskog glasa i karijere, bio nam je gost na Obedu. Neposredni povod bila je izložba Hrvatski fotografi u Muzeju grada Rijeke, a razgovor je krenuo u daleku prošlost kad je diplomirani inženjer strojarstva uronio u svijet fotografije i šou biznisa, da bi se, kako sam priznaje, izliječio od sramežljivosti i kako bi došao do djevojaka. No,sramežljiv i skroman je ostao unatoč glamuroznim osobama koje je snimao i s kojima je prijateljevao pa je to glavni razlog zbog kojeg nije napravio spektakularnu karijeru poput, recimo, Lupina, Čede Komljenovića ili Jadrana Lazića.

Sjeća se Rino, ne bez nostalgije, osamdesetih godina i života u Milanu, a prije toga u Rijeci snimanja rock scene poput sastava Denis & Denis i Cacadou look. Naravno da smo se dotakli i druženja s Missonijem i Charlize Theron, a Gropuzzo posebno ističe prijateljstvo s magnatom avio-industrije Capronijem s kojim je u Engleskoj gostovao kod tamošnje elite na sokolarenju.


Po povratku u Rijeku nastavlja snimati i izlagati, a posebno je odjeknuo njegov kalendar sa 50+ ženama. Kakav je njegov odnos s modelima, kako napraviti dobru fotografiju ili je li digitalno doba naštetilo umjetnosti poslušajte u razgovoru:


Rino Gropuzzo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.