Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: kako je izgledao antički "tanker"

30.03.2022.

19:20

Autor: Albert Petrović

Dolije su bile velike amfore, ugrađene u brod

Dolije su bile velike amfore, ugrađene u brod

Foto: - / Pixabay

Danijel Frka vodi nas ove srijede na krajnji jug, u Cavtat i to u daleku prošlost, u antičko doba jedrenjaka. U blizini Cavtata pronađeni su, na malom području, ostaci čak četiri antička brodoloma, a ovoga puta govorimo o jednom od njih koji je prevozio dolije.

Grci su na području Cavtata izgradili Epidaurum, a Rimljani ga kasnije prozvali Epidaurus i predstavljao je sigurnu luku za tadašnje brodove. Zapravo jedinu uvalu na potezu od Boke sve do Elafita. Tadašnji jedrenjaci nisu poznavali trokutasto jedro kojim bi plovili uz vjetar, već samo križno s kojim se moglo broditi samo s vjetrom u krmu. Zato je bilo važno skloniti se kad na moru "zagusti". 


Dolije su zapravo bile divovske amfore koje su praktični Rimljani unaprijedili nakon što su od Grka naslijedili način prijevoza tekućina. Te su posude mogle primiti po 1300 litara tekućine i bile su ugrađene u brod, pa bi se, bez uklanjanja s broda, u luci nakrcale ili iskrcale, što je bitno pojednostavilo i ubrzalo taj proces. 


Naš jedrenjak imao je 13 ugrađenih dolija pa se može reći da je riječ o pravom "tankeru". Osam od njih je sačuvano cijelo, dok je pet razbijeno na dubini od oko 25 metara, a da je riječ o brodu nazire se po ostacima koji su prekriveni pijeskom ispod površine. 


Dolije o kojima je riječ savršeno su stanište za riblji svijet, pa uz škarpine i ugore među njih ponekad zaluta i pokoja kirnja. Poslušajte kako o doživljaju ronjenja među njima pripovijeda Danijel Frka:


Pod morem uz antički "tanker"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.